Als je een nieuwe woning hebt, dan kan het maar zo zijn dat je een aantal kamers wilt behangen. Behangen is natuurlijk niet zomaar een taak, vooral niet als je het zelf wilt gaan doen. Daarom is het goed om rekening te houden met een stappenplan. Op die manier kun je zelf aan de slag gaan in je nieuwe woning en de boel gaan behangen. Hieronder lees je precies hoe je volgens verschillende stappen je woning kunt gaan behangen.

Voorbereiding

Het begint natuurlijk allemaal met de voorbereiding. Allereerst is het natuurlijk goed om je behang te kiezen. Kies een kleur met een print die helemaal past in je woning en waar je gelukkig van wordt. Op die manier kun je zonder problemen gaan beginnen met de ruimtes voorbereiden.


Een ruimte voorbereiden houdt in dat je de ruimte klaarzet, zodat je meteen kunt gaan beginnen met behangen. Zo is het goed de meubels die er al staan te verplaatsen of af te dekken. Op die manier worden ze niet vies en kun je er gemakkelijk bij. Verder is het ook verstandig om de muren glad te maken en te egaliseren. Op die manier heb je geen ribbels of andere oneffenheden in je behang zitten. Mocht de muur zodanig beschadigd zijn, dan is het goed om dat even te repareren.

Materialen en gereedschappen

Om te gaan behangen heb je natuurlijk wel een aantal materialen nodig, zodat je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk kunt maken. Zo is het goed om een behangtafel te regelen, zodat je met gemak het behang kan snijden in de juiste lengtes. Verder heb je ook behanglijm nodig, een borstel voor de lijm, een schaar of stanleymes om het behang te kunnen snijden, een meetlint, een waterpas en als laatste een emmer met een spons. Als je al deze benodigdheden hebt geregeld is het goed om daarna te gaan beginnen met het behangen van de gewenste kamers. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer of je slaapkamer.

behang

Voorbereiding van het behang

Bij het behangen hoort ook nog een stukje voorbereiding die je niet mag missen. Je kunt namelijk niet zomaar behang aan de muur plakken en verwachten dat het meteen goed zit. Zo moet je beginnen met het snijden van het behang op maat. Meet de muur op en zorg ervoor dat je het behang snijdt op de juiste maat. Je kunt gemakkelijk het behang snijden met een schaar of een stanleymes. Verder is het ook goed om te kijken of je behang een patroon heeft. Mocht dat zo zijn, zorg er dan voor dat je de banen voorziet van een nummer. Op die manier komen de patronen niet in de war en kun je gerust gaan behangen. Vervolgens kun je de muur of het behang voorlijmen om het op die manier op de muur te plakken. Het is wel goed dat je kijkt welk type behang je hebt gekozen, voor elk soort behang moet je het op een andere manier doen. Zoek dus goed uit welke manier past bij jouw gekozen behang.

Behang

Dan is het nu eindelijk tijd om te gaan beginnen met behangen. Je begint met het klaarmaken van de behangtafel. Heb je dit gedaan? Dan is het nu tijd om de behanglijm aan te brengen via de juiste instructies. Zo kun je ze gelijkmatig aanbrengen op de muur. Vervolgens is het goed om je behang aan de muur te plakken. Het is van belang dat je de eerste baan recht aanbrengt. Begin altijd bovenaan de muur, om vervolgens naar beneden te werken. Mochten er luchtbellen ontstaan, dan is het goed om er met de borstel overheen te gaan om die te verwijderen. Vervolgens is het tijd voor de andere banen, die je op dezelfde manier tegen de muur aan kunt plakken. Let goed op de naden, zodat alles op een juiste manier aansluit. Als laatste is het belangrijk om ook de hoeken en de randen goed af te werken zodat je binnen no time kunt genieten van het eindresultaat!

Veelgestelde vragen over het aanbrengen van behang

Welk type behang moet ik kiezen voor mijn project?

Het type behang hangt af van verschillende factoren zoals de ondergrond, de gewenste uitstraling en de locatie van de kamer. Vliesbehang is bijvoorbeeld gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen, terwijl vinylbehang duurzamer is en geschikt voor vochtige ruimtes.

Hoe bereid ik de muren voor op het behangen?

Zorg ervoor dat de muren glad, schoon en droog zijn voordat je begint. Vul eventuele gaten en scheuren op, verwijder losse verf of behangresten en maak de muren glad met schuurpapier indien nodig.

Hoeveel behang heb ik nodig?

Bereken de oppervlakte van de muren die je wilt behangen (lengte x hoogte) en voeg extra toe voor overlappingen en snijverliezen. Raadpleeg de instructies op de behangverpakking voor specifieke richtlijnen.

Hoe breng ik behanglijm aan?

Volg de instructies op de behanglijmverpakking om de lijm aan te maken. Breng de lijm gelijkmatig aan op de muur met een behangborstel of roller, en zorg ervoor dat de lijm niet te dik of te dun is.

Hoe begin ik met behangen?

Begin in een hoek van de kamer en werk naar buiten toe. Gebruik een waterpas om de eerste baan recht te hangen en zorg ervoor dat de banen goed op elkaar aansluiten zonder overlappingen.

Hoe voorkom ik luchtbellen en kreukels?

Rol het behang voorzichtig uit op de muur en gebruik een behangborstel of roller om luchtbellen en kreukels glad te strijken. Werk vanuit het midden naar buiten toe en druk het behang stevig aan.

Hoe snijd ik het behang op maat?

Meet de hoogte van de muur en voeg enkele centimeters toe voor overlappingen aan de boven- en onderkant. Snijd het behang vervolgens op maat met een scherp mes of een behangafsnijder langs een rechte rand, zoals een metalen liniaal.

Hoe werk ik hoeken en randen af?

Snijd het behang netjes af langs de hoeken en randen met een mes of afbreekmes. Gebruik een plamuurmes om het behang in de hoeken te duwen en glad te strijken voor een nette afwerking.

Hoe onderhoud ik behang na het aanbrengen?

Reinig behang indien nodig met een zachte borstel of een vochtige doek. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en schrob niet te hard om beschadiging te voorkomen.

Hoe verwijder ik behang indien nodig?

Gebruik een behangafstomer of behangafweekmiddel om het behang los te maken van de muur. Werk in secties en verwijder het behang voorzichtig met een plamuurmes.

Share:

editor