De overheid stuurt je regelmatig berichten of digitale post. Een deel van de post wordt niet meer bij je thuisbezorgt. De overheid verstuurt de post alleen nog maar digitaal. Dit doen ze om op kosten en papier te bezuinigen. De berichten van de overheid ontvang je in een digitale berichten box. De berichten die je hierin ontvangt zijn persoonlijk en mag in principe niemand anders inlezen. Ze gaan bijvoorbeeld over de belasting die je moet betalen of de toeslagen die je ontvangt. De berichten box kan je daarom alleen met speciale toegangscodes bereiken via de website mijnoverheid.nl.

Hoe log ik in op mijn.overheid.nl?

Mijn.overheid.nl is een online portal waar je als burger al je persoonlijke gegevens en post van de overheid kunt inzien en beheren. Om toegang te krijgen tot de diensten van mijn.overheid.nl, moet je eerst inloggen met je DigiD. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt inloggen op mijn.overheid.nl en waar je rekening mee moet houden.

Wat is DigiD?

Voordat we ingaan op hoe je kunt inloggen op mijn.overheid.nl, is het belangrijk om te weten wat DigiD is. DigiD staat voor Digitale Identiteit en is een persoonlijk inlogmiddel waarmee je toegang krijgt tot websites van de overheid en andere organisaties. Met je DigiD kun je je identiteit online verifiëren, waardoor je bijvoorbeeld een aanvraag kunt doen voor een paspoort of rijbewijs, belastingaangifte kunt doen of je studiefinanciering kunt aanvragen.

Stap voor stap inloggen op mijn.overheid.nl

Om in te loggen op mijn.overheid.nl, volg je de onderstaande stappen:

Benodigde tijd: 1 minuut.

 1. Stap 1:

  Ga naar de website van mijn.overheid.nl

 2. Stap 2:

  Klik op de blauwe knop ‘Inloggen’.

 3. Stap 3:

  Vul je DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord in. Dit is dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord die je ook gebruikt voor andere DigiD-diensten.

 4. Stap 4:

  Klik op ‘Inloggen’.

 5. Stap 5:

  Je bent nu ingelogd op mijn.overheid.nl.

Waar moet ik op letten bij het inloggen?

Bij het inloggen op mijn.overheid.nl is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

 1. Gebruik altijd de officiële website: let op dat je alleen inlogt op de officiële website van mijn.overheid.nl en niet op een phishing website die erop lijkt.
 2. Gebruik alleen je eigen DigiD: gebruik nooit de DigiD van een ander, ook niet van familie of vrienden.
 3. Bewaar je inloggegevens veilig: bewaar je DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord op een veilige plek, zodat anderen er niet bij kunnen.
 4. Log altijd uit: vergeet niet om uit te loggen wanneer je klaar bent met het gebruik van mijn.overheid.nl. Zo voorkom je dat anderen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens.
 5. Controleer je gegevens: controleer regelmatig je persoonlijke gegevens op mijn.overheid.nl om er zeker van te zijn dat deze correct zijn.

Iedereen kan het doen, maar sommige hebben wat hulp nodig

Inloggen op mijn.overheid.nl is relatief eenvoudig en kan binnen enkele stappen worden gedaan met behulp van je DigiD. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de hierboven genoemde aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je persoonlijke gegevens veilig zijn en beschermd blijven.

Wanneer je eenmaal ingelogd bent op mijn.overheid.nl, heb je toegang tot verschillende diensten en kun je bijvoorbeeld je post van de Belastingdienst, het UWV, de RDW en de SVB inzien. Ook kun je er bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens wijzigen, toeslagen aanvragen of stopzetten, en inzicht krijgen in je pensioenopbouw.

Als je problemen ondervindt bij het inloggen op mijn.overheid.nl of vragen hebt over het gebruik van de website, kun je contact opnemen met de helpdesk van DigiD. Zij kunnen je verder helpen bij het oplossen van eventuele problemen of vragen.

Al met al biedt mijn.overheid.nl veel handige diensten en is het gemakkelijk te gebruiken met behulp van je DigiD. Door het regelmatig controleren van je persoonlijke gegevens en het tijdig aanvragen of wijzigen van toeslagen en andere diensten, kun je ervoor zorgen dat je altijd up-to-date bent en geen belangrijke informatie mist van de overheid.

Inloggen met Digid code

De enige manier om in te loggen bij mijnoverheid.nl is via een speciale Digid code. Met deze inlogcodes weet de overheid direct dat ze met jouw te maken hebben en met niemand anders. De inlogcodes zijn persoonlijk en mag je nooit aan iemand anders overdragen. Met de inlogcodes kan je eenvoudig inloggen en je berichten box inzien. Je kan hierin zien of er nog een aangifte is die je misschien gemist hebt. Of dat er berichten vanuit de regering zijn die je even moet inzien. Met de inlogcodes van Digid kan je in ieder geval bij mijnoverheid inloggen. Ben je nog niet in het bezit van de inlogcodes? Dan kan je ze aanvragen via de website van digid.nl.

Wanneer krijg je toegang tot mijnoverheid?

Naast de inlogcodes moet je aan een paar voorwaarden voldoen om toegang te krijgen tot mijnoverheid. Je moet bijvoorbeeld ouder zijn dan 14 jaar, in het bezit zijn van een Burgerservicenummer, over de Nederlandse identiteit beschikken of een Digid inlogcode in je bezit hebben. Als je aan alle voorwaarden voldoet mag je inloggen bij mijnoverheid. Als je aan deze voorwaarden voldoet kan je ook een Digid code aanvragen. Als je hier niet aan voldoet is het niet toegestaan om inlogcodes aan te vragen.

Mijnoverheid activeren

De eerste keer krijg je nog niet direct toegang tot de berichten in Mijn overheid. Je moet je account activeren met je digid code. Dit doe je door de eerste keer in te loggen op de website van mijnoverheid met je digid code. Je moet nu een e-mailadres achterlaten en je persoonlijke voorkeuren aangeven. Eén van de voorkeuren is dat je een mailtje krijgt als er een bericht voor je klaar staat. Of dat je alleen van bepaalde organisaties een bericht digitaal wilt ontvangen of dat je ze toch liever nog steeds per post ontvangt. Na je activatie ontvang je voortaan digitale berichten via Mijnoverheid.

Share:

editor

Laat een reactie achter