In Nederland moet iedereen belasting betalen. Zelfs als je denkt geen belasting te betalen betaal je wel mee. Als je bijvoorbeeld boodschappen haalt wordt hier BTW over berekend. Dit is belasting over de producten of boodschappen die je aanschaft. Over vrijwel elke dienst of elk product in Nederland wordt belasting geheven. Zo betalen we allemaal mee. Maar ook als je geld verdiend betaal je hier belasting over. Het is verplicht om inkomstenbelasting of loonbelasting te betalen als je geld verdiend. De werkgever betaalt namens jou de belasting en betaalt je loon netto uit. Dit betekent je loon met de belasting eraf. Maar waarom betaal je eigenlijk belasting in Nederland?

Belastingopbrengsten worden besteed aan ons land

Elke dag komen er miljoenen euro’s terecht bij de overheid. De belastingopbrengsten worden besteed aan ons land zoals we het kennen. Het geld wordt bijvoorbeeld gebruikt om nieuwe wegen te bouwen, ziekenhuizen, scholen en politieagenten te betalen. Daarnaast zijn er nog mensen die geen geld hebben om eten te betalen of een woning te huren. Ze krijgen bijstand vanuit ons land. Dit wordt betaald met onze belastingopbrengsten.

Toeslagen voor de inwoners van ons land

Een deel van de belastingopbrengsten gaat ook direct terug naar de inwoners. Dit wordt gedaan in de vorm van toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag om een woning met een laag loon te betalen. Maar ook zorgtoeslag om de zorgverzekering te betalen of kinderopvangtoeslag voor het opvangen van de kinderen van werkende.

Wie bepaalt waar onze belasting naartoe gaat?

Sinds 1806 bepalen de ministers samen hoeveel geld er elk jaar in ons land besteed wordt. Op Prinsjesdag wordt er bekend gemaakt waar het geld allemaal aan besteed wordt. Er gaat bijvoorbeeld extra geld naar het onderwijs of de zorg. Elk jaar worden er vergaderingen gehouden om te bepalen waar het geld allemaal naartoe gaat. De ministers bepalen dit samen met elkaar en maken een verdeling van de belastingopbrengsten.

Belasting vanuit de gemeente

Binnen de gemeente betaal je ook belasting. Bijvoorbeeld voor het ophalen van het afval of het gebruik van de riolering. Woningeigenaren betalen ook nog WOZ belasting over de grond waar hun woning op staat. De gemeente gebruikt dit geld weer voor het bestuur van de gemeente en het onderhoud van de gemeente. Zo betalen we aan verschillende instanties belasting. De gemeente draagt weer zorg voor bijvoorbeeld asfalt binnen de gemeente, schoolgebouwen en gemeentegebouwen. Ze dragen bij aan het lokale bestuur van Nederland.

Share:

editor

Laat een reactie achter