Het UWV is een afkorting voor Uitvoering Werknemersverzekeringen. Elke werknemer in ons land is via de werkgever verzekerd voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, ziekte of het verliezen van je baan. Je werkgever betaalt hier maandelijks een premie voor aan het UWV. Dit is op basis van je bestaande loon. Op het moment dat je ziek wordt of ontslagen kan je via het UWV een uitkering ontvangen. Het UWV begeleid je hierin en zorgt ervoor dat je elke maand geld ontvangt.

WW uitkering aanvragen bij het UWV

Als je op je werk gehoord hebt dat je ontslagen wordt of je contract niet verlengd wordt moet je een WW uitkering aanvragen. Dit kan via de website van het UWV. Je kan hier inloggen met je Digid code en gegevens invullen zoals wanneer je contract stopt etc. Als je voldoet aan de voorwaarden ontvang je via het UWV een uitkering. Als je aan de voorwaarden voldoet krijg je een WW uitkering van 3 maanden. Je moet hiervoor de afgelopen 26 weken werk gehad hebben. Voor elk jaar dat je gewerkt hebt ontvang je een extra maand uitkering tot maximaal 24 maanden. De voorwaarden is hiervoor wel dat je elk jaar minimaal 26 weken gewerkt hebt en je niet verantwoordelijk bent voor je ontslag. Denk bijvoorbeeld aan een ontslag op staande voet of dat je zelf ontslag genomen hebt.

Ziektewet uitkering bij het UWV

Als je geen werkgever hebt en ziek bent kan je een ziektewet uitkering aanvragen. De ziektewet uitkering gaat niet van je WW uitkering af. Hierdoor kan je eerst uitzieken voor je een WW uitkering aanvraagt en actief op zoek naar werk gaat. Je moet dan wel minder dan 2 jaar ziek zijn. Als je langer dan 2 jaar ziek bent kan je een speciale uitkering aanvragen waarbij je geen verplichting krijgt om werk te zoeken. Je bent hiervoor verplicht om naar een speciale arts te gaan die inderdaad vaststelt dat je niet instaat bent om te werken. Bij de aanvraag kan je ook een oproep ontvangen wanneer je naar de arts mag om gekeurd te worden.

Zwangerschapsverlof via het UWV

Normaal gesproken regelt je werkgever je zwangerschapsverlof bij het UWV. Als je zelfstandige bent of geen werkgever op dit moment hebt, dan kan je zwangerschapsverlof aanvragen. Als partner kan je jezelf ook bij het UWV melden. Bijvoorbeeld als je graag aanvullend geboorteverlof wilt opnemen bij de geboorte van je kind. Je moet hiervoor inloggen met DigiD en uiteraard een bewijs van de zwangerschap inleveren. Dit kan met een zwangerschapsverklaring van de verloskundige.

Share:

editor

Geef een reactie