Begin dit jaar werd de Brexit na lang onderhandelen eindelijk een feit. Helaas betekent dit nog niet dat er afspraken zijn tussen Groot-Brittannië en andere landen. Er is daarom een officiële overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Tot 31 december 2020 gelden de oude regels ondanks dat Groot-Brittanië al officieel uit de EU gestapt is. Overigens moet er voor 31 december wel een deal tussen de verschillende relaties komen. Als dit niet gebeurt vindt er na deze periode alsnog een no-deal plaats. De komende maanden zijn daarom belangrijk voor de handel met de UK. Vooral bedrijven die met de UK handelen volgen daarom het nieuws rond de Brexit op de voet.

Voor nu gebeurt er nog helemaal niets

Het is belangrijk om te beseffen dat ervoor nu nog helemaal niets gebeurt. De oude EU regels gelden nog steeds. Er moeten eerst nieuwe afspraken gemaakt worden met het Verenigd Koninkrijk voordat er nieuwe regels zijn. Je hoeft op dit moment niets te doen. Je kan dus ook gewoon nog steeds vrij de VK binnen reizen met je identiteitskaart. Mogelijk zal dit laatste ook niet gaan veranderen door de Brexit. Maar hiervoor moeten allemaal nog afspraken met de VK gemaakt worden.

Afspraken voor grensformaliteiten

Voor zowel bedrijven als burgers moeten er nog afspraken gemaakt worden over de grenzen. O.a. ook over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Ierland is bijvoorbeeld onafhankelijk en blijft bij de EU. Maar Noord-Ierland verlaat wel samen met de VK de EU. Hierdoor moeten er afspraken gemaakt worden wat er o.a. met de grens gaat gebeuren. Maar er moeten ook afspraken gemaakt worden over het verkeer van goederen. Op dit moment kunnen goederen nog vrij verhandeld worden tussen de VK en EU. Maar het is de vraag of dit straks nog steeds kan. Hier moeten dus duidelijke afspraken over komen voor 31 december 2020.

Aangifte invoer en uitvoer goederen

Als er geen duidelijke afspraken komen tussen de EU en VK, dan krijgen ondernemers en consumenten te maken met de aangifte van invoer en uitvoer goederen. Hierbij moeten consumenten ook belasting betalen als ze een pakketje uit de VK binnen krijgen. Dit gebeurt nu bijvoorbeeld ook als je een pakketje uit China krijgt waarbij de waarde te hoog ligt. Je moet dan belasting betalen. Zowel consumenten als bedrijven krijgen hiermee te maken. Hierdoor kunnen producten duurder gaan worden in de winkel. Denk hierbij o.a. aan de whisky uit Schotland.

Hoeveel gevolgen heeft de Brexit?

Als er geen deal komt voor 31 december 2020, dan kan dit grote gevolgen hebben voor bedrijven. Consumenten kunnen hier iets van gaan merken in de winkel. Producten uit de VK zullen duurder worden. Maar helaas kunnen wij er zelf vrij weinig aan doen. Het is vooral afwachten tot de afspraken bekend zijn.

Share:

editor

Laat een reactie achter