Krijg je van je buren altijd te horen dat ze geld terugkrijgen van de Belastingdienst? Maar moet je zelf altijd belasting betalen? Met een paar tips voor belasting kan je proberen om minder belasting te betalen. Je kan deze tips gebruiken bij het uitvoeren van de belastingaangifte.

Heffingskorting bij een bijbaantje

Ben je student en verdien je een klein bedrag per jaar? Dan kan je gebruik maken van heffingskorting. Je hebt recht op heffingskorting als je inkomen lager is dan € 6.500 per jaar. De meeste studenten redden dit niet en kunnen belasting terugvragen bij de aangifte. Je krijgt zo een leuk bedrag terug bij de aangifte.

Verdeel de aftrekposten over je partner

Moeten jullie samen € 80 aan belasting betalen? Dan kan het slim zijn om de aftrekposten te verdelen over jezelf en je partner. Als je op beide € 46 of lager uitkomt dan wordt de belasting kwijtgescholden. Het kan dus de moeite waard zijn om de aftrekposten zo verdeeld worden dat jullie niet hoeven te betalen.

Neem de oversluit kosten van je hypotheek mee

Het afgelopen jaar heb je misschien besloten om je hypotheek over te laten sluiten. Dit heb je gedaan omdat de rente te hoog is. Omdat je de huidige hypotheek onderbroken hebt moet je een boete betalen. Of je krijgt te maken met oversluitkosten voor een nieuwe hypotheek. De kosten hiervan zijn aftrekbaar bij de belastingdienst. Een handig potje dus om in de gaten te houden.  

Studieschuld? Neem dit mee in de belastingaangifte

Als je in het bezit bent van een studieschuld, dan zijn deze aftrekbaar. De schuld moet wel hoger zijn dan € 3.000. Je mag een studieschuld officieel opgeven als schuld. Overigens geld dit niet alleen voor een studieschuld, maar ook voor andere schulden. Bijvoorbeeld de roodstand van je bankrekening, hypotheek of lening die je recent hebt afgesloten. Een deel van de rente die je betaalt mag je aftrekken bij je belasting.

Nieuwe ondernemer? Hou rekening met de startersaftrek

Als je recent begonnen bent met je eigen bedrijf, dan krijg je een soort subsidie. De eerste vijf jaar mag je gebruik maken van de startersaftrek. Je hoeft over dit bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld geen belasting te betalen. Daarnaast is er ook nog een speciale aftrekpost voor zzp’ers en kleinschalige bedrijven. Laat je hier eventueel over informeren door een belastingconsulent. Vooral als je net een bedrijf begonnen bent kan het handig zijn om hier gebruik van te maken.

Share:

editor

Laat een reactie achter