Soms kan het voordelig zijn om uw auto tijdelijk te schorsen. Lees in dit artikel hoe dit werkt, en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is het schorsen van een auto?

Wat doet het schorsen van een auto met de verzekering en wegenbelasting? Hieronder staat het kort uitgelegd.

Als je een auto hebt die je langere tijd niet wilt gebruiken, dan kan je deze tijdelijk schorsen. Dat betekent dat een jaar lang het kenteken van jouw auto geschorst wordt, zodat je voor die periode geen wegenbelasting, verzekeringskosten of apk-onderhoud hoeft te betalen. Na het indienden van de schorsing stopt de motorrijtuigenbelasting onmiddellijk, maar je verzekering moet je wel zelf stopzetten. Het schorsen van een kenteken kan 1, 2 of 3 jaar duren, dit geef je van tevoren aan. De schorsing gaat direct in, dus niet per 1 januari of iets dergelijks, maar van bijvoorbeeld 5 december 2020 tot 5 december 2021. Als je na een tijdje besluit uw auto nog langer niet te gebruiken, kun je de schorsing handmatig verlengen. Dit is niet ingewikkeld, maar kan je wel een hoop geld schelen.

Hoe schors ik mijn auto?

Het tijdelijk schorsen van jouw auto kan makkelijk en snel online

De beste manier om jouw auto te schorsen is via de website van het RDW, oorspronkelijk zo genoemd als afkorting van de RijksDienst voor het Wegverkeer. Hiervoor moet je wel je DigiD bij de hand hebben. Als de auto niet van jou is, maar van jouw bedrijf bijvoorbeeld, dan kan dat ook online, maar via deze link. Je betaalt eenmalig een bedrag voor het schorsen van je auto, afhankelijk van leeftijd van de auto. Voor auto’s die meer dan 15 jaar oud zijn, zijn de kosten €24,10 per jaar. Voor auto’s die jonger zijn dan 15 zijn de kosten €73,10 voor 1 jaar, €97,20 voor 2 jaar en €121,30. De stijging per jaar is dus hetzelfde, met als verschil dat bij jongere auto’s de startkosten eenmalig hoger zijn

Belangrijk om te weten.

Tot slot zijn er nog een paar zaken handig om te weten, die zijn hieronder op een rijtje gezet:

  • Je kunt een boete krijgen als je jouw kenteken niet hebt geschorst en dan niet voldoet aan jouw verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK-plicht. Het is dus belangrijk dat je jouw auto schorst.
  • De schorsing duurt exact 1, 2 of 3 jaar vanaf het ingaan, tenzij je hem daarna eerder annuleert. Dit annuleren kan wel extra kosten met zich meebrengen, en je krijgt in ieder geval geen geld terug.
  • Als je binnen 1 maand jouw schorsing annuleert, betaal je alsnog motorrijtuigenbelasting over de periode waarin je kenteken geschorst was. Je ontvangt hiervoor een naheffingsaanslag.
  • Na de schorsing stopt de motorrijtuigenbelasting automatisch, maar je moet je verzekering wel zelfs stopzetten.

Share:

administrator