Of je nu in een zakelijke personenauto, bestelauto of andere soort bedrijfsauto rijdt: er zijn een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden. Wat mag je, naast het afsluiten van een passende bedrijfsautoverzekering, niet over het hoofd zien? We zetten het voor je op een rij.

1. Verplicht: een bedrijfsautoverzekering

Het maakt niet uit of je als zzp’er je auto van de zaak bezit of least: onverzekerd mag je nooit op pad. Wie zijn auto ook voor zakelijke ritten gebruikt, is namelijk wettelijk verplicht om minimaal over een WA-bedrijfsautoverzekering te beschikken.

Zo’n verzekering is niet alleen broodnodig, maar ook geruststellend. Wanneer je onderweg naar een klant een ongeval veroorzaakt, bijvoorbeeld. Of als je onder werktijd bij het inparkeren een muurtje aantikt. Een bedrijfsautoverzekering dekt dan de schade die je tijdens zakelijke ritten veroorzaakt aan anderen of andermans spullen. En dat scheelt jou weer heel wat hoofdpijn en centen.

Wat ook fijn is: het is geen punt als je privé in je zakenauto rijdt. Of als er zo nu en dan iemand anders in je auto rijdt.

Tip: Een bedrijfsautoverzekering met WA- of WA+-dekking dekt alleen de schade aan anderen en andermans spullen. Wil je dat schade aan je eigen auto ook gedekt is? Kies dan voor een zakelijke autoverzekering met All Risk-dekking.

2. Hou je kilometers in de gaten

Als zzp’er ben je in alle gevallen verplicht om een rittenregistratie bij te houden. De kilometers kunnen al snel oplopen, vooral als je je bedrijfsauto ook privé gebruikt. Zorg, in ieder geval, dat je privé niet meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. Zo voorkom je een fikse bijtelling waar je helemaal niet op zit te wachten.

3. Ken je belastingvoordelen

Van de Belastingdienst mag je als ondernemer alle kosten die je voor je bedrijfsauto maakt als zakelijke kosten opgeven en afboeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor brandstof, parkeren, verzekeringen, reparatie, onderhoud, en de rente voor je leaseauto.

Een gekochte zakelijke auto mag je ook afschrijven. Over de jaren neemt de waarde van je bedrijfsauto namelijk af. Ter compensatie mag je deze afschrijven door de aankoopkosten met de winst van je onderneming verrekenen.

Heb je je bedrijfsauto gekocht van je eigen geld? Of bemachtigt middels financial lease? Dan kun je ook profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (met uitzondering van personenauto’s) én de investeringsaftrek. Door de investeringsaftrek toe te passen verlaag je de fiscale winst van je onderneming. Hierdoor hoef je uiteindelijk minder belasting op te hoesten. Dit geldt overigens niet voor personenauto’s, maar bijvoorbeeld wel voor een bestelbus of een personenauto die als taxi wordt gebruikt.

Share:

administrator