DigiD is een afkorting voor digitale identiteit. De codes staan voor je eigen identiteit en zijn gekoppeld aan je legitimatie. Het is belangrijk om een Digid code te bezitten om zaken te regelen bij de overheid. Denk hierbij aan het betalen van belastingen, invoeren van de belastingaangifte of het aanvragen van een uitkering. Maar ook voor het onderwijs, de zorg of het regelen van je pensioenfonds moet de code gebruikt worden. Je kan hiermee veilig online inloggen bij de overheid en overheidszaken regelen.

Is een Digid code verplicht?

Officieel is het niet verplicht om een Digid code te bezitten. Het enige nadeel zonder code is dat je geen overheidszaken online kan regelen. Je moet hiervoor vaak echt naar de balie komen om dingen te regelen. Dit kan vrij omslachtig zijn vooral als je bijvoorbeeld de belastingaangifte wil regelen. Dit is de reden waarom de meeste Nederlanders een digid code in hun bezit hebben. De code wordt gebruikt om samen met de belastingconsulent de aangifte in te dienen of om zelf de aangifte online te regelen.

Bescherm je Digid code

Het is belangrijk dat je de Digid code niet aan iedereen uitleent. Het is jouw persoonlijke code en als deze in verkeerde handen terecht komt kan dit voor problemen zorgen. Iemand kan op jouw naam bijvoorbeeld onterecht een uitkering aanvragen. Het geld kan doorgesluisde worden naar een eigen bankrekening. Helaas zijn dit soort problemen ontstaan in het verleden. Het is daarom belangrijk dat je de inlogcodes voor jezelf houdt en aan niemand anders uitwisselt.

Hoe vraag je een Digid code aanvragen?

Dit kan via de website van digid.nl. Je moet hiervoor wel officieel ingeschreven staan in het Basisregistratie Personen register in Nederland. Je ontvangt zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord per post. Het is mogelijk om zelf een wachtwoord aan te maken. Als je wachtwoord of gebruikersnaam bent vergeten moet je een nieuwe Digid code aanvragen. Het duurt een paar werkdagen om de code per post op je woonadres te ontvangen. Hou hier rekening mee als je de code nodig hebt. Als je drie jaar lang niet van de code gebruik maakt moet je ook een nieuwe inlogcode aanvragen. Je krijgt hiervoor een waarschuwing, zodat je op tijd weer kan inloggen om de code te activeren.

In het buitenland een Digid code aanvragen

Via een speciale website is het ook mogelijk om in het buitenland een nieuwe code aan te vragen. Bijvoorbeeld als je tijdelijk voor werk in het buitenland woont. Je moet dan wel in het register staan voor Niet ingezetenen Nederlanders. Na het aanvragen ontvang je een speciale baliecode in het land waar je op dit moment woont. Je kan hier bij de balie je inlogcodes ophalen. Uiteraard kan je ze ook in Nederland bij de balie ophalen, maar dan moet je wel in Nederland zijn. Nadat je de codes opgehaald hebt kan je er gebruik van maken in het buitenland.

Share:

editor

Geef een reactie