Als ondernemer in Nederland ben je wettelijk gezien niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Toch doen veel ondernemers dit wel. Waarom? Omdat een zakelijke rekening de nodige voordelen met zich meebrengt. Zo scheid je zakelijk geld en privégeld van elkaar door hier twee verschillende rekeningen voor te gebruiken. Bovendien draagt een zakelijke rekening bij aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf. Klanten storten immers op een rekening die op naam staat van jouw bedrijf in plaats van op een rekening die gekoppeld is aan een persoonsnaam. Wil je een zakelijke rekening openen? Wij vertellen je in deze tekst hoe je weet bij welke bank je het beste terecht kunt.

Vergelijk verschillende banken met elkaar

Bij vrijwel iedere bank in Nederland kun je tegenwoordig een zakelijke rekening openen. Dit maakt het er niet makkelijker op om een keuze te maken. Sommige ondernemers openen een zakelijke rekening bij de eerste de beste bank die zij tegenkomen. Verstandig? Wat ons betreft niet. Als je te hard van stapel loopt kom je achteraf mogelijk voor verrassingen te staan. Daarom raden wij je aan de tijd te nemen. Alleen dan slaag je er namelijk in om de beste zakelijke rekening te vinden. Vergelijk banken vooral ook met elkaar. Om jou hier een handje bij te helpen, zetten we hieronder op een rijtje waar je bij zo’n vergelijking allemaal op moet letten.

1. Rekeningen

Ga je banken met elkaar vergelijken om de beste zakelijke rekening te vinden? Kijk dan eerst naar het aantal zakelijke rekeningen dat onderdeel uitmaakt van het pakket. Je kunt voor een pakket met één bedrijfsrekening kiezen, maar er zijn ook pakketten met meerdere zakelijke rekeningen. Vraag jezelf goed af hoeveel rekeningen je nodig verwacht te hebben voordat je een keuze maakt.

2. Betaalpassen

Als je zakelijke rekening gaat vergelijken, merk je snel genoeg dat er niet alleen verschil zit in het aantal rekeningen dat je kunt openen. Ook het aantal betaalpassen verschilt namelijk. Is jouw bedrijf een eenmanszaak? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan één betaalpas. Als jouw onderneming vof als rechtsvorm heeft, wil je mogelijk meerdere betaalpassen. In dat geval kun je namelijk iedere vennoot een eigen betaalpas geven.

3. Boekhoudkoppeling

Een derde en laatste aandachtspunt bij zakelijke rekeningen vergelijken is de mogelijkheid om de rekening met een boekhoudprogramma te koppelen. Als dit mogelijk is, kost boekhouden je aanzienlijk minder tijd. Transacties worden namelijk automatisch ingelezen als je een zakelijke rekening aan een boekhoudprogramma koppelt. Je hoeft dit dus niet meer handmatig te doen.

Wat kost een zakelijke rekening? 

Wie zakelijke rekeningen gaat vergelijken, doet er goed aan op de bovenstaande aandachtspunten te letten. Uit ervaring weten we dat veel ondernemers eerst naar de kosten van een zakelijke rekening kijken. Logisch, want je wilt niet onnodig veel betalen voor een bedrijfsrekening. Toch is het niet verstandig je te veel te laten leiden door de kosten. Waarom niet? Omdat de kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar zijn als bedrijfskosten.

Share:

administrator