Bij de oprichting van een onderneming ben je verplicht om een rechtsvorm te kiezen. De meeste ondernemers zijn ooit begonnen als eenmanszaak. Dit is verreweg de voordeligste optie op fiscaal gebied als je pas net begint. Zodra je onderneming begint te groeien, kan het echter verstandiger zijn om de rechtsvorm om te zetten. Een van de meest gekozen rechtsvormen in Nederland is een besloten vennootschap (bv). Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in? En wat zijn de voordelen van het oprichten van een bv ten opzichte van andere rechtsvormen? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Wat is een besloten vennootschap?

Een besloten vennootschap is één van de populairste rechtsvormen in Nederland. Deze is zowel alleen als met anderen op te richten. Het grootste verschil tussen een bv en een eenmanszaak is dat je als bestuurder slechts beperkt verantwoordelijk bent. Daarnaast ben je in staat om investeerders aan te trekken. Een holding oprichten bij firm24 is vooral geschikt voor grotere bedrijven. Meestal gaat het hierbij om bedrijven die ooit als eenmanszaak zijn begonnen en vervolgens steeds verder zijn gegroeid.

Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen. Zij zijn in het bezit van de aandeelhouders. Dit betekent dat iedereen met een aandeel in het bv ook zeggenschap heeft over het bedrijf. In meer en mindere mate uiteraard. Ze kunnen hierbij dus ook meestemmen bij grootschalige veranderingen binnen het bedrijf. Dit zien we voornamelijk bij grote bedrijven. Het is bij kleinere bedrijven echter ook mogelijk dat er slechts één aandeelhouder is. Dit is meestal de directeur van het bedrijf.

Maar waarom zou je kiezen voor een bv? Hieronder volgen een aantal belangrijke voordelen.

Beperkte aansprakelijkheid

Het grootste voordeel van een bv is dat de bestuurder slechts beperkt aansprakelijk is. Mocht het bedrijf dus onverhoopt in de financiële problemen komen, dan is het vrijwel onmogelijk om dit op het privé-vermogen te verhalen. De bestuurder kan alleen aansprakelijk worden gesteld als er sprake is van een onbehoorlijk bestuur. Het bestuur kan deze stempel krijgen als ze bijvoorbeeld de boekhouding niet op orde hebben of regelmatig te laat zijn met het indienen van hun rekeningen.

Verlaagd verplicht starterskapitaal

Tot 2012 was het een stuk minder gebruikelijk om een bv op te richten. Dit had voornamelijk te maken met het feit dat er om een groot starterskapitaal werd gevraagd voordat de bv opgericht kon worden. Sinds 2012 zijn er echter flinke veranderingen doorgevoerd die de oprichting van een bv toegankelijker hebben gemaakt. Zo is het verplichte starterskapitaal flink verlaagd. Zo kan je tegenwoordig zelfs één cent inleggen. Hierdoor ligt de drempel veel minder hoog om een bv te starten.

Share:

administrator