Met iDIN veilig en op dezelfde manier inloggen, je identificeren en/of je leeftijd bevestigen bij overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen en webwinkels. Dat is best handig, maar hoe werkt iDin nu precies? Wat kun je ermee en waar kun je het zoal gebruiken? 

Wat is iDin precies?

Idin is door banken ontwikkeld voor consumenten. iDin is werkt hetzelfde als iDeal maar wordt gebruikt om in te loggen, je identiteit te controleren of je leeftijd te bevestigen. Je kunt iDin dus zien als een online identificatieprogramma waarmee je het inloggen bij bedrijven en overheidsinstellingen in kunt versimpelen. Met iDin inloggen doe je met de inlogmethode van je bank. Dit werkt dus met een kaartlezer, scanner of via de mobiel bankieren app van je bank.  

Met iDin geef je (een aantal) gegevens door die bij je bank bekend zijn, Het gaat hier niet om je saldo of rekeningnummer, maar bijvoorbeeld wel je naam, adres, geboortedatum. Dit gebeurt niet geheel automatisch. Je logt in met je bankgegevens en ziet vervolgens welke gegevens je wilt delen met de website waar je iDin wilt gebruiken. Zo houd je zelf de controle over wat je wel of niet deelt. 

iDin neemt het inscannen en opsturen van legitimatiebewijzen over. Ook bepaalde adresbewijzen zoals een elektriciteitsfactuur is niet meer nodig door de komst van iDin. Door dit identificatieprogramma is het verifiëren van je gegevens binnen een paar seconden gedaan. Daarbij heb je geen apart wachtwoord of gebruikersnaam nodig. Deze is exact hetzelfde als die van je bank. 

Is iDin veilig?

iDIN heeft veel gelijkenissen met iDeal. iDIN is gebaseerd op internetbankieren en heeft dezelfde beveiligingstechnieken. Net als met het betalen met iDeal, word je omgeleid naar een beveiligde inlogpagina van je bank. Daar voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Dit gebeurt dus op de website van de bank en niet van de aanbieder en dat brengt weer de nodige veiligheid met zich mee. Wel is het altijd belangrijk om goed te controleren of je écht op de website van de bank bent beland. 

Omdat je alleen je inloggegevens op de pagina van de bank gebruikt en deze goed beschermd is, loop je een stuk minder risico dat je gegevens op straat komen te liggen. Je iDin gegevens worden altijd versleuteld verzonden en er worden alleen persoonsgegevens verstrekt. Omdat je zelf goedkeuring geeft kan geen enkele aanbieder zomaar aan je gegevens komen zonder dat jij vooraf toestemming geeft. 

Waar kun je iDin gebruiken?

iDin is met name te gebruiken bij overheidsinstellingen, verzekeringsmaatschappijen en als je bijvoorbeeld online een abonnement wilt afsluiten. Ook voor tickets voor voetbalwedstrijden die naamgebonden zijn wordt tegenwoordig iDin gebruikt. Dan zijn er ook nog webshops en online goksites die iDin aanbieden. Deze goksites worden ook wel iDeal casino genoemd omdat je met iDeal kunt storten en daarvoor al met iDin je leeftijd en legitimatie verifieert.  

Idin beperkt zich niet tot alleen deze websites. Ook beleggingssites en wellicht in de toekomst ook overheidsinstellingen zullen gebruik gaan maken van iDin. In de online gokmarkt in Nederland is iDin direct een vaste speler. Daar zorgt iDin er bijvoorbeeld voor dat spelers die in het centraal register uitsluiting kansspelen (CRUKS) zijn opgenomen niet kunnen spelen. Via iDin controleert de goksite de persoonlijke gegevens van de spelers en kijkt of deze speler in het register voorkomt. Als dit het geval is wordt de toegang geweigerd. Voorheen duurden dit soort verificitieprocedures soms wel enkele dagen. 

Welke banken bieden iDin aan?

Niet elke bank in Nederland biedt iDin aan. Sowieso is iDin, net als iDeal alleen beschikbaar bij Nederlandse banken. Bovendien zijn er ook enkele banken in Nederland die (nog) geen iDin aanbieden. Knab biedt momenteel nog geen iDin aan. De banken in Nederland die wel met iDin werken zijn: 

●    ABN Amro

●    ASN Bank

●    Bunq

●    ING

●    Rabobank

●    RegioBank

●    SNS

●    Triodos Bank 

De voordelen van iDin

Idin is een makkelijke en snelle manier van inloggen en verificatie. Daarnaast heeft iDin nog meer voordelen. Zo vul je geen vertrouwelijke gegevens in op een andere website maar verstuurt de bank versleutelde informatie naar de aanbieder. Je gebruikt nog maar een manier van inloggen bij alle bedrijven en instellingen die iDin gebruiken en dat worden er steeds manier. Daarnaast hoef je geen aparte gebruikersnamen en wachtwoorden meer te onthouden en loop je minder kans dat gevoelige informatie op straat komt te liggen. 

Behalve de overheidsinstellingen, verzekeringsmaatschappijen en webwinkels wordt iDin steeds populairder. Ook de 10 legale goksites in Nederland gebruiken stuk voor stuk iDin iDin als verificatiemethode. Daarnaast is de kans groot dat steeds meer overheids- en gemeentediensten gebruik zullen maken van iDin en omdat vrijwel alle banken gebruik maken van iDin, wordt de dienst steeds populairder.

Share:

administrator