Je hebt er vast weleens iemand over horen praten: meal prepping. Meal prepping kan voor velen een uitkomst bieden als het aankomt op tijd besparen en gezond eten. Maar, wat is het eigenlijk? Wat meal prepping is en wat de voordelen ervan zijn, zetten we hieronder voor je op een rij. 

Wat is meal prepping?

Als iemand spreekt over meal prepping, wordt er bedoeld dat diegene vooraf maaltijd voorbereidt en verpakt. Dit kun je doen voor bijvoorbeeld de hele week of voor een paar dagen. Je gaat op een dag in de week koken en kookt alvast voor de hele week, of voor een paar dagen. Dat betekent dat je dus een flinke portie aan eten maakt. Vervolgens doe je dit in de daarvoor bestemde bakjes. Door maar een keer te koken, heb je dus voor iedere dag een maaltijd klaar. Wat de voordelen hiervan zijn, staat verderop voor je klaar.

mealprepping waarom

Voordelen van meal prepping

Je raadt het vast al, maar aan meal prepping zitten een boel voordelen verbonden. Laten we beginnen met de tijd die je ermee kunt besparen. Stel je voor dat je normaal gesproken iedere dag een half uur bezig bent met eten koken. Door meal te gaan preppen ben je in principe maar een moment kwijt aan het koken. Dat betekent dat je iedere avond toch weer dat ene halfuurtje kunt besparen. Handig als je een druk leven hebt of als je vaak in de avonden andere activiteiten hebt gepland.

Daarnaast kun je ook besparen op de kosten door te gaan meal preppen. Je maakt immers effectiever gebruik van ingrediënten: zo kun je grotere verpakkingen kopen in plaats van allerlei kleinere verpakkingen. Bovendien verminder je zo ook het afval. Ook kan dit een effectieve manier zijn om te voorkomen dat je buiten de deur gaat eten, waarop je ook weer kunt besparen.

Een ander groot voordeel van meal prepping is dat je precies weet wat je gaat eten. Je hebt dus een grote controle over portiegroottes en de voedingswaarden ervan. Meal prepping kan dus zeker een vorm zijn van een gezonde eetgewoonte.

Herken je dat gevoel weleens dat je stress ervaart in de supermarkt, omdat je geen idee hebt wat je nu weer eens moet gaan eten? Last-minute beslissingen zijn met meal prepping gelukkig verleden tijd. Met meal prepping weet je namelijk precies wat je deze hele week gaat eten. Je kunt een grote portie klaarmaken voor de hele week, maar je kunt natuurlijk ook de gerechten afwisselen. Zo eet je niet iedere avond hetzelfde en houd je het gevarieerd. 

Door te gaan meal preppen heb je een betere controle over calorie-inname en kun je gezondere keuzes maken. Dit heeft natuurlijk ook weer zo zijn voordelen.

Tips voor succesvolle meal prepping

Meal prepping kan dus veel grote voordelen opleveren. Wil jij het meal preppen ook eens uitproberen? Dan kunnen de onderstaande tips wellicht handig zijn voor jou.

1. Maak eerst een plan. Welke maaltijden wil je gaan bereiden? Wil je een maaltijd bereiden, of wil je het wat gevarieerder en ga je twee of drie maaltijden klaarmaken? 

2. Kies de juist recepten. Ga op zoek naar eenvoudige én voedzame recepten die eenvoudig te bereiden. Houd er wel rekening mee dat je je gerechten niet te lang in de koelkast moet bewaren, anders kan het gaan bederven. Als je het niet op tijd kunt op eten, zet het dan in de vriezer – mits de ingrediënten hiervoor geschikt zijn. 

3. Kies het juiste moment om te gaan koken. Je gaat immers meer koken dan dat je normaal gesproken gewend bent en dit gaat waarschijnlijk ook iets meer tijd kosten. Bovendien moet je het eten gaan verdelen over verschillende porties. 

4. Zorg er ook voor dat je de juiste bakjes gebruikt. De bakjes moeten goed afgesloten kunnen worden en moeten ook geschikt zijn voor de magnetron. 

Veelgestelde vragen over meal prepping

Wat is meal prepping precies?

Meal prepping is het vooraf bereiden en verpakken van maaltijden, vaak voor een hele week, om tijd te besparen en gezonde eetgewoonten te bevorderen.

Hoe lang kunnen meal preps worden bewaard in de koelkast of vriezer?

Over het algemeen kunnen meal preps 3-5 dagen in de koelkast worden bewaard en tot 3 maanden in de vriezer, afhankelijk van het soort gerecht en de opslagmethode.

Zijn er specifieke gerechten die zich goed lenen voor meal prepping?

Ja, gerechten zoals stoofschotels, soepen, pastagerechten, salades en roerbakgerechten zijn vaak geschikt voor meal prepping omdat ze goed te bewaren zijn en vaak lekkerder worden na een dag of twee in de koelkast.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn maaltijden saai worden?

Varieer met ingrediënten, kruiden en sauzen om smaakvariatie toe te voegen aan je maaltijden. Experimenteer ook met verschillende recepten en keukentechnieken om de diversiteit te behouden.

Is meal prepping geschikt voor mensen met dieetbeperkingen, zoals vegetariërs of veganisten?

Absoluut! Meal prepping kan worden aangepast aan allerlei dieetvoorkeuren en -beperkingen. Er zijn tal van vegetarische en veganistische recepten beschikbaar die zich goed lenen voor meal prepping.

Hoe kan ik meal prepping aanpassen aan mijn drukke levensstijl?

Maak gebruik van efficiënte kooktechnieken, zoals batch cooking, en reserveer een vaste dag in de week om te meal preppen. Kies ook voor eenvoudige recepten die snel te bereiden zijn.

Wat zijn goede opslagcontainers voor meal prepping?

Investeer in duurzame, lekvrije en magnetronbestendige containers van glas of BPA-vrij plastic. Kies containers in verschillende maten om porties aan te passen aan je behoeften.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn maaltijden uitdrogen tijdens het bewaren?

Voeg voldoende vochtige ingrediënten toe aan je maaltijden, zoals sauzen, bouillon of dressings. Sluit de containers goed af om uitdroging te voorkomen.

Zijn er specifieke tips voor het plannen van maaltijden voor meal prepping?

Maak een gedetailleerd weekmenu, inclusief ontbijt, lunch, diner en snacks. Houd rekening met voedingswaarden, variatie en houdbaarheid van gerechten.

Hoe kan ik meal prepping integreren in mijn gezinsleven?

Betrek je gezinsleden bij het plannen en bereiden van maaltijden. Wijs taken toe aan verschillende gezinsleden en maak meal prepping een gezamenlijke activiteit die tijd en stress bespaart.

Share:

administrator