Een verklaring omtrent gedrag aanvragen is een belangrijke stap als je een nieuwe baan zoekt of met kwetsbare groepen wilt werken. Je hebt deze verklaring vaak nodig om te laten zien dat je geen relevante strafbare feiten op je naam hebt staan. Om deze verklaring aan te vragen moet je naar de website van Dienst Justis gaan. Hier kun je het aanvraagproces online starten door in te loggen met je DigiD. Zorg ervoor dat je al je persoonlijke informatie bij de hand hebt. Je moet je volledige naam, geboortedatum en adres invullen. Ook is het belangrijk dat je aangeeft voor welk type werk of functie de verklaring is bedoeld. De kosten voor de aanvraag moeten online betaald worden. Deze kosten variëren maar liggen meestal rond de 33 euro. Houd er rekening mee dat je soms via je werkgever kunt aanvragen; zij kunnen dan de kosten voor hun rekening nemen.

Zo verloopt het proces na aanvraag

Nadat je de aanvraag hebt ingediend, wordt deze beoordeeld door Dienst Justis. Zij kijken naar je justitiële verleden in Nederland. Afhankelijk van de functie waarvoor je de VOG aanvraagt, worden verschillende soorten strafbare feiten meegewogen. Het kan een paar weken duren voordat je de uitslag krijgt. Als er geen bezwaren zijn wordt de VOG naar je huisadres gestuurd. Als er wel bezwaren zijn, krijg je een voornemen tot afwijzing. Je kunt dan een reactie geven op dit voornemen. Het is belangrijk om deze reactie zorgvuldig te formuleren. Je kunt hierbij uitleggen waarom de eventuele strafbare feiten niet relevant zijn voor de functie waarvoor je de VOG aanvraagt. Dit is je kans om toch nog goedkeuring te krijgen.

Reactie op voornemen tot afwijzing

Als je een voornemen tot afwijzing ontvangt, moet je goed nadenken over de volgende stappen. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen als je niet zeker weet hoe je moet reageren. In je reactie moet je duidelijk maken waarom de strafbare feiten die op je naam staan niet relevant zijn voor het werk dat je wilt gaan doen. Leg uit hoe je situatie is veranderd sinds het moment van de feiten. Geef aan hoe je je leven hebt verbeterd. Dienst Justis zal je reactie beoordelen en een definitieve beslissing nemen. Als je uiteindelijk toch een VOG ontvangt is dat een bevestiging dat je geschikt bent voor de functie waarvoor je deze nodig hebt. Je kunt dan met een gerust hart je nieuwe uitdaging aangaan.

Share:

administrator