Een monteur, een stewardess of een winkelmedewerker: in vrijwel ieder bedrijf zie je het personeel rondlopen in bedrijfskleding. En dat is ook niet zo gek, want er zijn verschillende redenen op te noemen waarom goede bedrijfskleding van groot belang is. Hieronder hebben wij vijf redenen voor je op een rij gezet.

1. Veiligheid

In veel branches is het verplicht om werkkleding te dragen. Dit komt omdat werkkleding ervoor zorgt dat iemand zijn werkzaamheden veilig kan uitvoeren. Vaak moet werkkleding zelfs aan bepaalde normen voldoen vanuit de Arbo-wet. Hierin staat dat je voldoende bescherming moet krijgen om jouw beroep veilig te kunnen uitvoeren, maar ook dat je op tijd werkkleding moet vervangen. Denk maar aan werkschoenen met een harde neus. Deze beschermen jouw voeten, mocht er iets op jouw voeten vallen. Daarnaast heb je ook veiligheidsbrillen die al heel wat mensen hebben beschermd, net als de veiligheidshelmen die verschillende ongevallen zijn tegengegaan. Daarnaast kun je denken aan kleding tegen explosiegevaar, kleding die jou beschermt tijdens het lassen of kleding dat bestand is tegen hitte. 

2. Herkenbaarheid

Als je een winkel binnenstapt en je hebt een vraag over een bepaald product, wil je natuurlijk weten wie je precies moet aanspreken. En dankzij werkkleding kun je de medewerkers binnen een oogopslag herkennen. Vaak kun je een medewerker herkennen aan het logo op de borst of op de rug, of je kunt een medewerker herkennen aan het uniform wat hij of zij draagt. 

3. Eenheid

Werkkleding kan ervoor zorgen dat medewerkers zich verbonden met elkaar voelen. Vaak wekt het onder het personeel een gevoel van eenheid op als iedereen rondloopt in dezelfde outfit. Zo is er sprake van gelijkheid én je voorkomt dat er sprake is van hiërarchie op de werkvloer, en dat vinden veel medewerkers een prettig gevoel. Bovendien raken de medewerkers dankzij werkkleding sneller verbonden met het bedrijf. Ook hoeven ze niet na te denken wat een gepaste outfit is om in te verschijnen op de werkvloer.

4. Professionaliteit

Bovendien kun je dankzij een goede werkoutfit professionaliteit uitstralen. Het laat zien dat er als bedrijf goed is nagedacht over de kledingkeuze, want dit moet natuurlijk passen bij het imago van het bedrijf. Daarnaast zorg je ervoor dat het personeel er in werkkleding verzorgd en netjes bijloopt. Dit geeft vaak weer een goed gevoel bij de klant, want dit wekt vertrouwen op. Bovendien ziet het er een stuk professioneler uit wanneer iedereen in dezelfde werkkleding verschijnt, dan wanneer iedereen zijn eigen werkoutfit samenstelt. Al met al zorgt goede werkkleding ervoor dat je representatief naar de klant verschijnt.

Let er wel op dat je werkkleding op tijd vervangt als dat nodig is, vooral als jouw personeel veel in contact komt met klanten. Een versleten polo of een verwassen T-shirt werkt juist averechts: dit komt niet professioneel over en kan zelfs wantrouwen opwekken bij de klant. Zorg er daarom voor dat jouw personeel altijd verzorgd bij de klant verschijnt in een goede, nette werkoutfit.

5. Functionaliteit

Daarnaast heeft werkkleding ook nog eens een praktische functie. Zo bestaan er werkbroeken met allerlei zakken, waar je al jouw schroeven en moertjes in kunt opbergen. Of denk aan de monteur met een riem waar hij of zij al zijn gereedschap in kwijt kan. Dit werkt natuurlijk een stuk sneller dan wanneer diegene dit continu uit de gereedschapskoffer moet vissen. Maar ook het uniform van een verpleegkundige heeft een praktische eigenschap: deze heeft ook vaak veel zakken waar het klokje in kwijt kan, net als de werktelefoon, de verbandschaar en handschoenen. Met andere woorden zorgt werkkleding ervoor dat je jouw beroep nét iets makkelijker en sneller uit kan voeren.

Share:

administrator