Heb je het plan om een restaurant te openen? Dat is natuurlijk enorm gaaf! Neem wel de voorbereidingstijd serieus, want er komt een heleboel op je af en je moet aan veel zaken denken. Het is niet het leukste deel van een eigen restaurant starten – maar het hoort er uiteraard bij. Dit zijn onze tips!

Betaalsysteem

Het is in je bedrijfsvoering natuurlijk belangrijk om winst te maken. Zorg ook voor een prettige manier waarop je klanten kunnen betalen. Een pinapparaat is onmisbaar in de zaak! Steeds meer restaurants werken zelfs met pin only, wat ook iets is om over na te denken. Het maakt je zaak bijvoorbeeld minder aantrekkelijk voor een overval, want er is geen cash aanwezig. Denk verder na over het type pinautomaat. Een mobiele pinautomaat is een uitkomst, aangezien je hiermee eenvoudig door de hele zaak en over het terras kunt lopen. Naast hardware heb je ook software nodig om alle betalingen en andere zaken bij te houden. Gebruik een goed POS systeem, wat staat voor point of sale. Hierbij krijg je hardware, zoals de pinapparaten, evenals software, wat ook een bijdrage levert aan voorraad en klantrelatiebeheer.

Geschikte locatie

Met een beetje geluk heb je de plek al direct op het oog, maar in werkelijkheid is het meestal wat meer werk: het zoeken naar een geschikte locatie. Elke horecaondernemer heeft weer unieke wensen, maar in algemene zin valt wel te zeggen dat het gunstig is om een locatie te huren of kopen op een plek waar veel mensen komen. In het centrum van een stad bijvoorbeeld. Al kun je in wijken die buiten het centrum liggen soms ook een mooie plek opbouwen, mocht daar behoefte aan zijn in de buurt. Uiteraard ben je ook nog eens afhankelijk van het aanbod dat er beschikbaar is – wat maakt dat je maar beter op tijd kunt gaan zoeken.

Vergunningen

Er zijn verschillende vergunningen nodig voor het openen van een restaurant. Dit betreft bijvoorbeeld een horecavergunning op de gewenste locatie. Verder is het nodig dat je zelf bepaalde cursussen volgt, zoals BHV, of dat iemand anders op de werkvloer over dergelijke diploma’s beschikt. Bekijk wat er in jouw gemeente precies nodig is omtrent vergunningen en verplichtingen.

Personeel

Je kunt niet alle werkzaamheden in je eentje uitvoeren. Hoe groter je restaurant is, hoe meer personeel je nodig hebt. Ga hier het liefst al tijdig naar op zoek, want het kan soms wellicht even duren voordat je voldoende geschikte kandidaten hebt gevonden. Het liefst wil je ook nog de tijd nemen om het personeel in te werken voordat je opengaat, zodat het team goed in staat is om de drukte aan te kunnen én om de gasten goed te kunnen ontvangen.

Share:

administrator