Veel mensen beseffen niet hoeveel geluk we hebben om in Nederland te wonen. Hoewel dit land zeker problemen kent, is de omgeving erg fijn om te wonen. Het is veilig en er is een sociaal vangnet. Tevens bouwt iedereen met de AOW een vorm van pensioen op in Nederland. Daardoor is een dagje ouder worden hier net wat fijner vergeleken met andere landen. Maar is alleen de AOW genoeg om van te leven in Nederland? In deze blog ontdek je het antwoord op deze vraag. Zo weet je of je nog meer actie moet ondernemen om financieel geen stress te hebben op je oude dag.

Een minder positief antwoord

Helaas is alleen een AOW niet genoeg om van te leven. Wanneer jij je hele leven lang in Nederland hebt gewoond of gewerkt, komt het AOW bedrag uit op ongeveer een tientje per dag. Hoewel dit genoeg is om van te eten, zijn accommodatiekosten en transportkosten zeker niet gedekt bij de AOW. Daardoor kom je met enkel een AOW zonder pensioen helaas in de problemen.

Sparen

Onze eerste tip is om te beginnen met sparen. Veel mensen geven hun gehele loon uit elke maand. Daardoor bouwen ze geen vermogen op en blijft hun spaarrekening leeg staan. Probeer hier niet aan mee te doen en kijk waar je op kunt besparen in je maandelijkse lasten. Zet het resterende bedrag vervolgens op je spaarrekening. Door een bedrag over de lange termijn te sparen, heb je wanneer je met pensioen gaat een maandelijks inkomen waar je van gebruik kunt maken. Zo kun je op deze leeftijd nog steeds van het leven genieten.

Beleggen

Er zijn talloze producten, zoals Saxo wealth care, waarmee je automatisch kunt beleggen. Daardoor is beleggen in aandelen zeker een aantrekkelijke manier om een mooi pensioen op te bouwen. Want, hoewel het slim is om elke maand te sparen, kent dit wel een nadeel. Door inflatie wordt je spaargeld elk jaar namelijk steeds minder waard. Daarom is het slim om je spaargeld te investeren in iets dat qua waarde-percentage meer groeit dan de jaarlijkse inflatie. Een van de meest bekende methodes is aandelen en met een goede broker als Saxo hoef je dus zelf zeker niet actief te gaan beleggen en onderzoek te doen naar welke aandelen het beste zullen presteren.

Vastgoed

Wanneer je liever een pensioen op wilt bouwen op een fysieke wijze, is vastgoed ook een goede optie. Neem bijvoorbeeld een hypotheek op je huidige woning. De huizenprijzen stijgen historisch gezien over de lange termijn, waardoor je op deze manier zeker waarde opbouwt. In het ergste geval heb je straks een huis dat volledig is afbetaald en kun je met enkel je AOW goed rondkomen.

Drie manieren om succesvol met pensioen te gaan

Hoewel het minder leuk is om te horen dat je met een AOW niet van je oude dag kunt genieten, is het met bovenstaande methodes dus gelukkig eenvoudig om ervoor te zorgen dat je in de toekomst moeiteloos met pensioen kunt gaan!

Share:

administrator