Als iets verplicht wordt door de overheid, dan worden de meeste bedrijven daar nou niet bepaald blij van. Dat betekent vaak veel kosten, veel werk en weinig voordelen. Maar een RI&E heeft wel degelijk voordelen voor bedrijven. Natuurlijk wil je uiteindelijk dat papiertje halen en dat is de prioriteit. Maar het is ook een kans om je bedrijf eens kritisch te bekijken en een mooi overzicht te krijgen van waar je zwaktes liggen en waar je kwetsbaar bent. Dit is misschien wel dé boost die je nodig hebt om je bedrijf te verbeteren en versterken, als je bereid bent om dat werk te doen tenminste.

Think outside of the box

De verplichting RI&E is natuurlijk wettelijk verplicht, dus je hebt eigenlijk geen keuze. Maar je kunt er wel voor kiezen om je RI&E op de meest optimale manier te gebruiken zodat je er ook nog daadwerkelijk je voordeel mee kunt doen. En omdat de meeste bedrijven dit gewoon zien als een wettelijke verplichting, heb je ook al gelijk een concurrentievoordeel als jij er wel een kans in ziet.

De waarde van goed personeel

Het is geen geheim dat het vinden van goed personeel vandaag de dag een enorme uitdaging is. En nieuw personeel zoeken is ook nog eens vele malen goedkoper dan je huidige personeel behouden. Plaats maar eens een vacature online, dan weet je wat je kwijt bent. Door je RI&E serieus te nemen en je best te doen om zo min mogelijk risico’s op de werkvloer te hebben, laat je je personeel zien dat je hun gezondheid en veiligheid belangrijk vindt. Waardoor het makkelijker is om je personeel te behouden. En dat scheelt weer een hele hoop gedoe en hoge kosten voor het werven van nieuw personeel.

Kansen voor innovatie

Een RI&E is dus een verplichting, maar wat is een RI&E nou eigenlijk? Het is een grondige inspectie van je bedrijf, waar je precies te zien krijgt waar je zwaktes liggen. En als je weet wat je zwaktes zijn, dan kun je je creatievelingen bij elkaar brengen om die zwaktes om te zetten in sterktes. Dit kan zorgen voor een nieuw product, een nieuwe rol of misschien wel een heel nieuw bedrijfsmodel. The sky is the limit, als je maar bereid bent om creatief na te denken en zoekt naar kansen.

Share:

administrator