Wanneer het tijd is voor een nieuwe televisie, zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Er is een groot aanbod in de televisiewereld en de prijzen variëren behoorlijk. Het is dus belangrijk om verschillende televisies met elkaar te vergelijken, zodat jij binnenkort de beste nieuwe tv in jouw woonkamer hebt staan. Hieronder zetten we voor je op een rij welke stappen je moet ondernemen om verschillende televisies te vergelijken.

1 Prijs

Wil je liever voor een dure tv gaan, of neem je ook genoegen met een wat goedkopere tv? Als je een goedkope televisie aanschaft, heb je meestal alleen de keuze uit kleinere televisies. Dit komt omdat er gewoonweg minder materialen gebruikt hoeven te worden om deze televisie te produceren. Voor een spotprijs heb je meestal televisies van 40 inch of kleiner. Daarnaast herken je een goedkope televisie aan de plastic lijst. Dit laat de tv minder stijlvol lijken. 

Als je het belangrijk vindt als jouw tv stijlvol oogt, is het nodig om meer geld in te leggen. Niet alleen lijkt de televisie stijlvol, ook heb je bij de duurdere televisies een groter scherm. Meestal worden bij de duurdere tv’s ook handige accessoires bijgeleverd, die vaak zullen ontbreken bij de goedkopere tv’s. Vergelijk dus meerdere televisies en je zult erachter komen wat de beste prijs-kwaliteitverhouding is.

2 Kwaliteit

Goedkopere televisies hebben vaak minder beeldkwaliteit. Deze tv’s hebben meestal een SDR-kleurbereik met een maximum van zeventienmiljoen kleuren. Wanneer je veel films kijkt waarbij het beeld snel beweegt, kun je beter kiezen voor een wat duurdere televisie. Bij deze televisies worden snelle bewegingen vloeiend weergegeven. Deze televisies ondersteunen minimaal de 4K- of 8K-resolutie. Dit geeft aan dat het beeld van een 4K-televisie vier keer zo scherp is dan een full-HD-televisie. Wanneer je graag gedetailleerd televisie wil kijken, is een televisie van een hogere resolutie aan te raden. Er bestaan ook nog OLED- en QLED-tv’s, waarbij de donkere scènes in films het diepste kleurbereik zorgen. Denk dus na in hoeverre jij de beeldkwaliteit belangrijk vindt.

3 Streamen

Met televisies uit de goedkopere klasse kun je meestal niet streamen, aangezien deze televisies geen toegang verlenen tot de smart-functies. Meestal kun je dit probleem oplossen door een Chromecast aan te schaffen, zodat je naast tv-kijken ook kunt streamen. Wanneer je graag alles-in-een wil, kun je kiezen voor een smart tv. Deze bevinden zich meestal in de duurdere tv-klasse. Wel kun je razendsnel streamen en binnen een paar seconden kun je genieten van jouw favoriete film.

4 Geluid

Televisies uit de goedkopere klasse hebben meestal twee speakers met een vermogen van maximaal twintig watt. Aangezien alle tv’s platter worden, is er minder ruimte voor goede speakers. Als je het belangrijk vindt als het geluid van hoge kwaliteit is, kun je kiezen voor een duurdere tv. De duurdere tv’s zijn ook plat, maar hebben toch meer ruimte voor speakers. Soms hebben deze tv’s zelfs een subwoofer, waardoor het geluid voller wordt en hoge tonen duidelijker naar voren komen. Ook bestaan er tv’s met een ingebouwde soundbar, zodat je bij een spannende film het gevoel krijgt alsof je in een bioscoop zit. Zo kun jij optimaal genieten van het entertainment.

5 Formaat

Zoek je een televisie voor in de grote woonkamer, of voor op de slaapkamer? Een goede richtlijn wat betreft de afstand van de tv, is om het aantal inches van de televisie maal zeven te berekenen. Een 40 inch-televisie op drie meter afstand is vaak te klein, terwijl je ook niet op twee meter afstand wil kijken naar een televisie van 70 inch. Meestal zijn kleine televisies goedkoop, terwijl grote televisies vaak in het duurdere segment vallen.

Share:

administrator