Wassen hoort bij het leven, en naast je inspanning, vereist het middelen om al die kleren schoon en droog te krijgen. Alleen al op het gebied van elektriciteit – om nog maar te zwijgen van water – gebruikten Amerikanen vorig jaar 10 miljard kilowattuur om de was thuis te wassen, en 60 miljard kilowattuur om het te drogen. Ook in Nederland gebruiken we natuurlijk veel energie voor het wassen van onze vieze kleren. Je mag dan een goedkoop contract hebben afgesloten met behulp van een energievergelijker, alsnog zul je liever nog meer energie en daardoor geld besparen. Bij het doen van de was kun je hiervoor de onderstaande tips gebruiken!

Kies voor koud water

Uit de tests van experts is gebleken dat wasmiddelen veel beter zijn geworden in het aan het werk zetten van enzymen bij het verwijderen van vuil en vlekken bij lagere watertemperaturen. Maak witte was lichter met koud water en een bleekmiddel. Je hebt echter warm water nodig om olievlekken aan te pakken, vuile luiers schoon te maken of lakens en handdoeken te wassen als een familielid ziek is. Desondanks kun je in de meeste gevallen alsnog je was met koud water wassen. 

Verhoog de centrifugeersnelheid

Hierdoor wordt meer water uit je wasgoed gehaald, waardoor de droogtijd korter wordt. Als je dit hebt geprobeerd en ontdekt dat kleding er na het drogen gekreukeld uitkomt, haal dan het wasgoed uit de wasmachine, ontwar het en schud het uit voordat je het in de droger gooit. 

Gebruik een hoogrenderend reinigingsmiddel

Gebruik een hoogrenderend reinigingsmiddel voor voorladers, hoogefficiënte bovenladers en waar anders aanbevolen door de fabrikant van de wasmachine. Waterbesparende wasmachines werken het beste met deze schuimarme wasmiddelen. Normaal wasmiddel produceert te veel zeepsop voor deze machines en kan ertoe leiden dat de wasmachine herhaaldelijk wasgoed spoelt, wat water en tijd verspilt.

Reinig de vochtsensoren

Drogervellen kunnen resten op de sensoren achterlaten, die zich kunnen ophopen en de machine kunnen laten denken dat het wasgoed droog is. Je gebruikershandleiding biedt advies over het reinigen van de sensoren.

Reinig het pluisscherm en het drookanaal

Reinig het pluisscherm voor elke lading om de luchtcirculatie te verbeteren en brand te voorkomen. En als je droogvellen gebruikt, weet dan dat deze een laag op het filter kunnen achterlaten die de luchtstroom vermindert. Schrob het filter dus minimaal één keer per maand met een borstel. Maak daarnaast ook regelmatig het droogkanaal schoon om de lucht in beweging te houden. Dit helpt je wasgoed sneller te drogen en helpt brand te voorkomen, zo sla je dus twee vliegen in één klap!

Gebruik de automatische cyclus

Het kan een goed idee zijn om de automatische cyclus te gebruiken bij het drogen van je was in plaats van getimed drogen. Voor de meeste drogers is de automatische cyclus afhankelijk van een of meer vochtsensoren om te bepalen wanneer het wasgoed droog is om overdrogen te voorkomen. Door te kiezen voor de automatische cyclus kan het dan ook mogelijk zijn om geld te besparen met je droger. 

Share:

administrator