Veel zenuwen, de nodige voorbereidingen treffen en wellicht wel een belangrijke stap in jouw carrière: een sollicitatiegesprek brengt veel met zich mee. Maar gelukkig hoef je je nergens zorgen over te maken. Hieronder hebben wij namelijk een aantal tips opgesteld om jouw gesprek van een leien dakje te laten gaan. Lees je mee?

1. Verdiep je in de organisatie

De allereerste stap is om wat achtergrondinformatie van het bedrijf op te zoeken. Achterhaal onder andere de normen en waarden en ontdek of jij je hierin kunt vinden. Dit kun je vervolgens weer terug laten komen in het gesprek. Ook kun je wat research doen naar de persoon met wie je een gesprek gaat hebben. Bekijk bijvoorbeeld de teams-pagina op de website. Zo weet je in ieder geval iets over het bedrijf en je komt een stuk geïnteresseerder over. Lees ook nog een keer jouw cv door, evenals de vacature. Hier staat vaak informatie in vermeld die gegarandeerd terugkomt in het gesprek zoals het arbeidscontract, het salaris en wanneer de startdatum zal zijn. Als laatst kun je een kijkje nemen op de socialmediakanalen van de organisatie. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

2. Bereid het gesprek voor

Voor veel mensen is een sollicitatiegesprek een spannend moment. Je moet jezelf namelijk kunnen presenteren op het juiste moment. Om een stukje spanning weg te nemen kun je alvast het gesprek voorbereiden. Natuurlijk weet je niet welke vragen je kunt verwachten, maar er zijn meestal wel een aantal vragen die standaard terugkomen. Denk maar eens aan de vragen ‘Wat zijn jouw plus- en minpunten?’ en ‘Waarom ben jij geschikt voor deze functie?’. Bedenk op deze standaardvragen alvast een antwoord, zodat je tijdens het gesprek niet te lang hoeft na te denken.

3. Bedenk ook zelf wat vragen

Natuurlijk kom jij ook in de gelegenheid om een aantal vragen te stellen. En dat is wanneer jij jouw moment kunt pakken. Als je namelijk helemaal geen vragen stelt, kom je meestal ongeïnteresseerd over. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Stel bijvoorbeeld een aantal vragen over de organisatiecultuur en de bedrijfssfeer. Daarnaast kun je ook een aantal vragen stellen over de vacature, bijvoorbeeld over het contract: krijg je een tijdelijk contract en zo ja, voor welke tijd? Ook kun je vragen stellen over de functie zelf en het team waarin je terecht zal komen.

4. Dwaal niet af met je gedachten

Blijf de baas over jouw zenuwen. De zenuwen kunnen namelijk zo aanwezig zijn, dat je compleet vergeet met wie je aan het praten bent en waarover. Probeer dus zo aandachtig mogelijk te luisteren en probeer de zenuwen te vergeten. Niets is natuurlijk zo vervelend dat je de naam van jouw gesprekspartner bent vergeten, of dat je geen antwoord weet op de vragen die ze jou stellen. 

5. Doe jezelf niet anders voor

De allerbelangrijkste tip is om jezelf te blijven tijdens het sollicitatiegesprek. Geef eerlijke antwoorden op de vragen die jou worden gesteld, in plaats van de antwoorden waarvan jij denkt dat zij die verwachten. Draag daarnaast kleding waarin jij je prettig voelt. Zo voel jij je op je best en kom je zelfverzekerd over. 

Share:

administrator