Elk jaar zijn er talloze studenten die weer de eindexamens gaan doen. Sommige studenten vinden het allemaal prima en zijn er niet zenuwachtig voor. Maar er zijn ook genoeg studenten die het wel erg spannend vinden en enorm zenuwachtig zijn. Ben jij nou de student die het best wel spannend vindt allemaal? Of ken jij iemand die dit herkent? Dan kunnen tips natuurlijk altijd handig zijn. Wil jij graag de beste tips weten tegen examenstress? Lees dan verder en ontdek de beste tips!

1. Goed slaapritme 

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je tijdens de examens ervoor zorgt dat je een goed slaapritme hebt. Je zal namelijk merken als je niet een goed slaapritme hebt tijdens de examens, dat je dan enorm moe bent tijdens de examens. Hierdoor ga je het ook minder goed invullen, omdat je niet met je volle aandacht aan het examen zit te werken. Dit is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen op je examens.

Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld elke avond dezelfde tijd naar bed gaat en ook rond dezelfde tijd weer op staat. Zo zorg je namelijk ervoor dat je een goed ritme hebt en je lichaam zal daar dan ook aan wennen. Het is belangrijk dat je lichaam gaat wennen aan een slaapritme, want vaak word je dan ook rond die tijd moe. Dit komt doordat je lichaam dan weet dat je gaat slapen rond die tijd. 

2. Leerritme 

Naast het hebben van een goed slaapritme is het ook belangrijk dat je zorgt voor een goed leerritme. Door een goed leerritme te hebben, zorg je er ook voor dat je niet hoeft te stressen wanneer je gaat leren of überhaupt wanneer je tijd hebt. Het is natuurlijk ook niet goed als je elke dag hele dagen gaat leren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je rond 17.00 uur begint en dan rond 18.00 uur stopt om wat te gaan eten. Als je dan na het eten weer doorgaat, zorg er dan wel voor dat je genoeg pauzes neemt. In die pauzes kan je bijvoorbeeld even gaan kletsen of wat muziek gaan luisteren. Vaak wordt het aangeraden om het leren vol te houden tot ongeveer 22:00 uur, want op die manier kan je ook nog ervoor zorgen dat je op tijd naar bed kan gaan. 

In die tijd tussen stoppen met leren en naar bed gaan, kan je ook weer wat gaan kletsen, een boekje lezen of even lekker douchen. Dit zijn wel goede activiteiten om even lekker rustig aan te doen. 

3. Maak samenvattingen

Een goede tip op het gebied van leren is om een goede samenvatting te maken. Dit kan je namelijk enorm veel helpen. In plaats van dat je elke keer het hele hoofdstuk moet lezen, moet je nu iets minder lezen. Dit is natuurlijk alleen maar fijner. Sommige schoolboeken of methodes, maken ook zelf een samenvatting. Deze kan je meestal wel in je schoolboeken vinden. Als dit niet zo is, dan kan je het natuurlijk ook nog zelf gaan maken. 

Als je zelf een samenvatting gaat maken, zorg er dan voor dat je alle belangrijke informatie erin zet. Zet er dus niet te veel in, want dit kan voor verwarring zorgen. Zet er ook de informatie in waar je nog wat moeite mee hebt, want op die manier ga je daar vaker mee bezig en lees je die informatie ook vaker. 

Vind je het toch best lastig om je eigen samenvatting te maken? Dan is het ook mogelijk om ze online op te zoeken. Tegenwoordig zijn er namelijk verschillende websites die ook samenvattingen plaatsen van verschillende schoolvakken. Deze kunnen ook heel handig zijn en dus ook enorm helpen tijdens de examens. 

Veelgestelde vragen:

Kan je online ook samenvattingen vinden voor de examens?

Zeker, online kan je erg veel samenvattingen vinden. Ze maken tegenwoordig samenvattingen voor elk vak. 

Wat kan je doen tussen de pauzes van het leren voor je examens?

Er zijn natuurlijk vele activiteiten die je kan doen tussen je pauzes. Zo kan je bijvoorbeeld gaan kletsen met je ouders, of je gaat muziek luisteren.

Kan je lichaam wennen aan een slaapritme?

Zeker, als je dit slaapritme lang volhoudt, kan je lichaam er zeker aan wennen.

Share:

editor