Het is bewezen dat een hecht team betere resultaten haalt. Je bereikt met een hecht team simpelweg meer dan wanneer alle teamleden individueel van elkaar zouden werken. Maar, hoe maak je van een groep mensen een topteam? De onderstaande tips zullen jou en jouw team daar een handje bij helpen.

Laten we vooropstellen dat je een team niet binnen drie seconden hebt gecreëerd. Er gaat een bepaalde tijd overheen, want de teamleden moeten zich ontwikkelen evenals het team zelf. Je spreekt pas van een team als je met alle neuzen dezelfde kant opstaat en dezelfde doelen voor ogen hebt. De mensen in het team moeten elkaar versterken en kunnen goed met elkaar samenwerken.

Tip 1: Leer elkaar beter kennen

Wellicht is het makkelijker gezegd dan gedaan dat je elkaar beter moet leren kennen. Toch zijn er een aantal manieren om dit mogelijk te maken. Volg bijvoorbeeld online trainingen waarin jouw team centraal staat. Zo bestaan er trainingen zoals het geven van feedback, het omgaan met feedback en hoe je als team het beste om kunt gaan met werkdruk. Aan de hand van zulke trainingen kom je er gauw genoeg achter hoe het team is verdeeld. De een is daar goed in, terwijl de ander daarin uitblinkt. En dat is alleen maar goed, want zo vul je elkaar aan.

Tip 2: Onderneem iets leuks

Een andere tip om te werken aan een hechter team is om te investeren in leuke uitjes. Ga bijvoorbeeld eens met elkaar een hapje eten, en organiseer twee keer in het jaar een teamuitje. Zo’n uitje zal gegarandeerd zijn vruchten afwerpen. Je bent namelijk niet in de normale werksetting en leert elkaar zo ook in privétijd kennen – in plaats van alleen maar op de werkvloer. En wat dacht je van een team training? Zo’n training is leerzaam én gezellig en het is een goede manier van teambuilding. Op deze manier leer je namelijk van elkaars kwaliteiten en wat men belangrijk vindt in een team. 

Tip 3: Luister naar elkaar

Een team bestaat uit allerlei verschillende types. De een blijft liever op de achtergrond, terwijl de ander zijn stem laat horen. Toch is het belangrijk om naar elkaar te luisteren, naar iedereen van het team. Als dit een boel chaos veroorzaak in het team, kun je een aantal regels opstellen. Zo komt het weleens voor dat een team onderling afspreekt dat de vergadering pas wordt beëindigd wanneer iedereen aan het woord is gekomen. Op deze manier krijgt iedereen de kans om zijn of haar zegje te doen.

Tip 4: Blijf betrokken bij wat er in het team speelt

Je bent pas onderweg naar een hecht team wanneer je betrokken blijft bij het team. En dat geldt andersom ook: het team moet ieder lid erbij betrekken. Zo moet iedereen op de hoogte zijn van het laatste nieuws waardoor jullie hier eenvoudiger op kunnen inspelen. Houd bijvoorbeeld aan het begin van de dag een daily standup en breng de laatste nieuwtjes in het team. En laat dit ook vooral gaan over de positieve dingen die jullie hebben behaald, want hierdoor wordt de werksfeer alleen maar naar een hoger level getild. 

Share:

administrator