Recente cijfers van onder meer de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laten zien dat het aantal bedrijven dat investeert in de elektrificatie van het wagenpark blijft groeien. Nog steeds is er sprake van een opwaartse trend in het aantal elektrische auto’s op de weg. Het merendeel van deze auto’s, zo’n 73 procent, heeft een zakelijke eigenaar. Niet alleen het wagenpark wordt verduurzaamd. Datzelfde geldt voor de machinerie en hulpmiddelen die men binnen een productielijn of bijvoorbeeld groot magazijn gebruikt. Populair zijn hierbij onder meer de elektrische stapelaar en een elektrische heftruck. 

Een elektrische heftruck dient als vervanger voor de modellen op diesel en benzine. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de mens. Een collega hoeft niet langer in de schadelijke uitstootgassen van deze heftrucks te werken. Dit artikel vertelt meer over de wijze waarop een elektrificatie van het wagenpark en de machinerie bijdraagt aan duurzaamheid en comfort. 

Minder zwaar werk draagt bij aan duurzame inzetbaarheid 

In algemene zin wordt vaak gesteld dat duurzaamheid drie belangrijke vormen kent: milieu, mens en omzet. De keuze voor een elektrische stapelaar, een heftruck of bijvoorbeeld een elektrische veegmachine maken dat medewerkers minder zwaar werk hoeven uit te voeren. In plaats van krom op een bezem te leunen, gebruiken zij een elektrisch aangedreven alternatief. De inzet van zo’n elektrische veegmachine verbetert de duurzame inzetbaarheid van collega’s. Zij zullen minder snel uitvallen met lichamelijke klachten. Eerder in dit artikel werd al genoemd dat bijvoorbeeld een elektrische heftruck voorkomt dat men langdurig in schadelijke uitstootgassen moet werken. 

Elektrificatie combineren met zonnecollectoren 

Hoewel een elektrificatie van het wagenpark en de productielijn in beginsel al interessant is, wordt het dat nog meer bij de combinatie met een zonne-energiesysteem. Leg bijvoorbeeld een groot aantal zonnepanelen op het dak van een bedrijfspand of magazijn. Deze daken zijn vaak plat, wat maakt dat ze zich uitstekend lenen voor de montage van een zonne-energiesysteem. De panelen kunnen in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon gemonteerd worden. 

Kostenbesparing en onafhankelijkheid van stroomnet 

De combinatie van het zelf opwekken van groene zonnestroom en het gebruik van elektrische voertuigen en machinerie levert een forse besparing op. Daarbij verkleint het de afhankelijkheid van het stroomnet. Met een voortdurend groeiend risico op netcongestie wordt die onafhankelijkheid steeds belangrijker voor bedrijven. Netcongestie kan leiden tot een onderbreking in de stroomvoorziening en daarmee tot het tijdelijk uitvallen van de productielijn. 

Share:

administrator