Het gebied dat bij veel mensen op de bucketlist staat: Lapland. Lapland is een gebied dat zich bevindt in het noorden van Scandinavië. Vooral Fins Lapland is bij veel mensen in trek. Wil jij ook graag naar Lapland en kun je wel wat tips gebruiken? Hieronder zetten we op een rij waar je onder andere rekening mee kunt houden.

Op reis naar Lapland: wanneer?

Voordat je een reis gaat boeken naar Lapland, is het goed om te weten wat eigenlijk de beste reisperiode is voor Lapland. Lapland is natuurlijk een gebied dat bekend staat om het noorderlicht en het vele sneeuw. Als jij dit ook graag wil zien, kun je beste in de wintermaanden naar Lapland gaan. In deze periode heb je namelijk de grootste kans om het noorderlicht te zien en dat je kunt genieten van de sneeuw. Deze periode is dan ook ideaal voor winterse activiteiten zoals een huskytocht of sneeuwschoenwandelen. 

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de lengte van de dagen: in de winter zijn de dagen een stuk korter dan in de zomer. Hoe lang de zon schijnt op een dag, verschilt overigens ook per regio. 

Reisdocumenten en visum

Als je van plan bent om naar Lapland te gaan, dus of je nou naar Zweden, Finland of Noorwegen gaat, is het goed om te weten hoe je deze landen binnen kunt komen. Als je vanuit Nederland naar Lapland reist, kun je gewoon met een identiteitskaart of een paspoort reist. Je hoeft voor dit gebied ook geen visum aan te vragen.

lapland tips

Verschillende soorten accommodaties

Het is ook goed om te weten waar je zou kunnen verblijven als je in Lapland bent. Je hebt talloze accommodaties waar je uit kunt kiezen. Je kunt gaan verblijven in een hotel of een appartement, maar je hebt in Lapland ook bijzondere accommodaties. Denk bijvoorbeeld in een primitieve blokhut, of een iglo. Je hebt ook zelfs iglo’s gemaakt van glas, zodat je altijd naar buiten kunt kijken. Wie weet kun je dan zelfs onder het noorderlicht slapen! Als je op zoek gaat naar een accommodatie, kun je ook rekening houden met de prijzen, de voorzieningen en natuurlijk de ligging. 

Met het vliegtuig

Je kunt op verschillende manieren naar Lapland reizen. De snelste manier om dat te doen, is met het vliegtuig. Als je naar Fins Lapland gaat, kun je vliegen op Rovaniemi. Houd er wel rekening mee dat je wel vaak een tussenstop moet maken. De vliegduur kan dus erg verschillen, afhankelijk van hoe jouw vlucht eruitziet. 

Kleding en uitrusting

Als je naar Lapland gaat, is het belangrijk om rekening te houden met de weersverwachtingen. Als je in de winter hier naartoe gaat, is het slim om veel winterkleding mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan thermische kleding, zoals thermo-ondergoed. Ook is het een must om handschoenen, een sjaal, een muts en een dikke jas mee te nemen. Zorg er ook voor dat je goede schoenen draagt, die bestand zijn tegen kou en nattigheid. Kies ook zeker voor kleding waar je lekker in kunt bewegen, vooral als je activiteiten gaat ondernemen zoals een huskytocht. Vaak kun je ook wel een pak krijgen van de organisatie, zodat je zonder al te veel kou hoeft te leiden tijdens de tocht.

Activiteiten en excursies

Er zijn een aantal activiteiten en excursies die je kunt boeken als je naar Lapland gaat. Denk bijvoorbeeld aan een huskytocht, het bezoeken van de hoofdstad van de kerstman én het proberen te spotten van het noorderlicht. Je kunt ook meedoen aan sneeuwscootertochten of je kunt op rendiersafari. In Lapland kun je ook zelfs gaan vissen op een bevroren meer. Daarnaast kun je ook gaan wandelen door het gebied met behulp van sneeuwschoenen. Al met al: er is genoeg te doen in Lapland!

Houd rekening met de kou

Als je naar Lapland gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het weer. Vooral als je in de winter hiernaartoe reist, is het slim om de weersverwachtingen in de gaten te houden. De temperaturen kunnen namelijk flink dalen tot onder het vriespunt. Zorg er daarom voor dat je veel kleding meeneemt, zodat je onderkoeling kunt voorkomen. Het is slim om met laagjes te werken, aangezien je op deze manier jezelf warmer of juist minder warm kunt kleden. Als je bijvoorbeeld een sportieve activiteit gaat doen, is het niet echt prettig om dat helemaal bepakt te doen. 

Met respect de natuur ingaan

Als je naar Lapland gaat, is de kans groot dat je veel buiten bent. Als je je in de natuur gaat begeven, is het ook belangrijk om respectvol met de natuur om te gaan. Zo is het belangrijk om geen dingen in de natuur te vernielen, maar zorg er ook voor dat je dieren niet gaat verstoren. 

Veelgestelde vragen over het plannen van een reis naar Lapland

Wanneer is de beste tijd om naar Lapland te reizen?

De beste tijd hangt af van je interesses. Voor winteractiviteiten zoals skiën en het zien van het noorderlicht, is de periode tussen december en maart ideaal. Voor wandelen en het ervaren van de middernachtzon, zijn de zomermaanden aan te raden.

Heb ik een visum nodig om naar Lapland te reizen?

Als Lapland binnen de Schengenzone valt en je een EU-burger bent, heb je geen visum nodig. Voor niet-EU-burgers kunnen visumvereisten verschillen. Controleer altijd de actuele vereisten voor jouw nationaliteit.

Welke activiteiten kan ik in Lapland doen?

Lapland biedt een breed scala aan activiteiten, zoals huskytochten, rendiersafari’s, sneeuwscootertochten, skiën, wandelen, het noorderlicht spotten en meer.

Wat voor kleding moet ik meenemen naar Lapland?

Voor winterreizen naar Lapland is warme kleding essentieel, inclusief thermische lagen, winterjassen, mutsen, handschoenen en laarzen. In de zomer zijn lichtere kleding en wandelschoenen geschikter.

Hoe kan ik me voorbereiden op de kou in Lapland?

Naast warme kleding is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de kou door je huid en gezicht te bedekken, en door regelmatig warme dranken te drinken. Vergeet ook niet om je aan te passen aan de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten.

Wat zijn de beste transportopties om naar Lapland te reizen?

De meest gangbare opties zijn vliegtuig, trein en auto. Vliegen naar de luchthavens van bijvoorbeeld Rovaniemi of Kittilä is vaak het snelst, terwijl trein- en autoreizen meer flexibiliteit bieden.

Zijn er gezondheidsrisico’s waar ik me bewust van moet zijn?

Kou gerelateerde aandoeningen zoals onderkoeling en bevriezing zijn belangrijke risico’s om rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je jezelf goed kleedt en bewust bent van de symptomen van deze aandoeningen.

Hoe kan ik het noorderlicht het beste zien?

Het noorderlicht is het best te zien tijdens heldere, donkere nachten tussen september en maart, weg van lichtvervuiling. Het is raadzaam om een noorderlichttour te boeken met een lokale gids voor de beste ervaring.

Welke zijn enkele typische gerechten die ik moet proberen in Lapland?

Enkele traditionele gerechten om te proberen zijn rendiervlees, zalm, bessen, paddestoelen en gerookte vis. Lokale lekkernijen zoals Lapse kaas en rendierworst zijn ook de moeite waard.

Zijn er specifieke culturele aspecten waar ik rekening mee moet houden tijdens mijn verblijf in Lapland?

Ja, respecteer de inheemse Sami-cultuur en hun levensstijl. Wees bewust van lokale tradities, zoals het gebruik van de sauna, en respecteer de natuur en dieren in het gebied.

Share:

administrator