De persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk voor mensen. Het kan onder andere erg belangrijk zijn voor je carrière, maar ook voor je jezelf. Persoonlijke groei is voor jezelf goed leren kennen en nieuwe uitdagingen aangaan. Wat kan je nog meer doen voor persoonlijke groei? Lees snel verder!

1. Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei is dat jijzelf ontwikkelt op het vlak van kennis, je vaardigheden worden verbeterd en over het algemeen ook levenservaringen. Iemand die zich persoonlijk ontwikkelt, is vooral bezig met het verbeteren van zichzelf en ook dus een betere versie wordt van zichzelf. 

Er zijn verschillende manieren om te groeien. Zo kan je je bijvoorbeeld focussen op je carrière als je bijvoorbeeld een hogere functie wilt krijgen bij het bedrijf waar je werkt. Je kan ook groeien op gebied van relaties met bijvoorbeeld je familie of je partner. 

De bedoeling van persoonlijke groei is dat jij je erg tevreden voelt over jezelf en hoe je het hebt gedaan. Ook ben je je bewust van je vaardigheden en je mogelijkheden. Persoonlijke groei is vooral een leermoment voor jezelf.

2. Voorbeelden 

Er zijn zoals eerder gezegd meerdere manieren om te groeien. Zo kan het lezen van een zelfhulpboek al erg helpen. Een paar andere voorbeelden zijn onder andere, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, je kan bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, een nieuwe sport proberen of probeer een muziekinstrument uit. Dit zijn allerlei voorbeelden waar je een nieuwe vaardigheid oefent. Door een nieuwe vaardigheid te oefenen groei je ook. 

Deze is voor sommige mensen best lastig, maar probeer de negatieve gedachten uit te zetten en vervang die met positieve gedachten. Dit klinkt zoals eerder gezegd makkelijk dan gedacht, maar het kan je heel erg laten groeien. Als je tegen jezelf negatieve woorden gaat zeggen ga je die ook geloven en dat kan je tegenhouden van je groei. Door positieve woorden tegen jezelf te zeggen zit je een stuk beter in je vel. 

Naast dat je tegen jezelf positieve woorden moet zeggen is het ook belangrijk dat jij jezelf goed leert kennen, want zo weet jij je sterke punten, maar ook je zwakke punten. Dit is erg belangrijk om te weten, want zo weet je wat je wel kan doen en wat lastig wordt.

3. Hoe zorg je voor persoonlijke groei?

Zoals al eerder is gezegd zijn er meerdere manieren om te groeien. Als je echt snel en goed wilt gaan groeien, dan wordt het aanbevolen om leerdoelen te maken. Het is belangrijk dat je leerdoelen maakt die realistisch, meetbaar en ook haalbaar zijn. Je kan dit maken door gebruik te maken van de SMART-leerdoelen. Het is vooral belangrijk dat je helder hebt wat je wilt bereiken.

Persoonlijke groei kan best veel tijd kosten en houd daar ook rekening mee. Ook is het handig dat je hier rekening mee houdt in je dagelijkse agenda. Maak bijvoorbeeld elke dag een plekje vrij om even een boek te lezen of een cursus te doen. Zo houd je het namelijk goed bij en heb je sneller een resultaat.

Neem ook zeker tijd om na een tijdje even te reflecteren op hoe alles is gegaan. Denk hier ook goed na over alles wat is goed gegaan en waar je trots op bent. Ook is het belangrijk om tijdens het reflecteren goed na te denken over wat je anders zal doen volgende keer.

Kan je persoonlijk groeien op gebied van je carrière?

Zeker, als je graag wilt groeien op dat gebied dan is dat ook zeker mogelijk.

Zijn positieve gedachten belangrijk voor persoonlijke groei?

Ja, door positief te denken zit je ook beter in je vel en heb je meer vertrouwen in jezelf.

Waar kan je over nadenken tijdens het reflecteren van je persoonlijke groei?

Het is belangrijk dat je na gaat waar je trots op bent, wat je hebt geleerd en wat je de volgende keer anders zal doen.

Share:

editor