Als je voor het eerst gaat studeren aan een universiteit of HBO, dan kan het soms voelen alsof je helemaal geen tijd meer overhoudt voor niet aan je studie gerelateerde activiteiten. Je hebt de ene opdracht nog niet af, of je moet alweer aan de andere beginnen. Effectief studeren is een vaardigheid die je waarschijnlijk nog moet leren wanneer je net aan je studie begint. Als jij ook het idee hebt dat je niet optimaal studeert, dan kunnen deze tips je misschien van pas komen. Het hoeft namelijk niet heel moeilijk te zijn om de lesstof goed maar toch snel tot je te nemen.

Zorg dat je time management op orde is

De gouden regel voor een productieve dag, is vroeg opstaan. Wanneer je een goed dagritme ontwikkelt, zul je merken dat je letterlijk meer tijd hebt. ’s Ochtends voel je je nog fris en energiek en zul je minder gestoord worden door telefoontjes, appjes en mails. Begin daarom vroeg op de dag. Vanuit het oogpunt van je time management geeft dit ook een voldaan gevoel. Wanneer je vroeg begint, heb je halverwege de dag al heel veel gedaan en dat motiveert alleen maar om meer te doen. Heb je eens een afspraak, dan hoef je deze niet af te zeggen omdat je voldoende tijd naast je studie overhoudt voor leuke dingen. Wil je beter worden in plannen? Dan is het handig als je een training timemanagement gaat volgen.

Maak meteen aantekeningen als je leest

Als je veel moet lezen voor je studie, is het verstandig om gelijk aantekeningen te maken. Daarmee worden geen markeringen met markeerstiften bedoeld omdat je hierdoor de stof niet eigen maakt. Wanneer je de boodschap van een tekst in je eigen woorden samenvat, onthoud je deze veel beter. Voor je tentamen hoef je dan slechts even door je aantekeningen te gaan om je kennis nog even op te frissen. Om goede aantekeningen te krijgen, is het goed om te weten dat auteurs vaak de essentie van hun boodschap in de eerste regel van een alinea presenteren.

Vraag om hulp als je vastloopt

Studeren is een dure hobby en wanneer je merkt dat je vertraging dreigt op te lopen, is het verstandig om gelijk hulp te vragen. Er zijn op het internet handige sites te vinden waar je studietips kunt vinden. Ook kun je bij je opleiding aan de bel trekken om aan te geven dat je wat meer begeleiding nodig hebt. Dat kan een hoop stress voorkomen. Ook kun je een studiegroepje met wat vrienden oprichten. Jullie kunnen dan op gezette tijden samen studeren en met elkaar de problemen bespreken. Je zult zien dat dit heel motiverend werkt en dat je zo vlotjes door je studie zult gaan.

Share:

administrator