Op mijn.overheid.nl kun je als burger al je persoonlijke gegevens en post van de overheid inzien en beheren. Het is belangrijk om deze gegevens up-to-date te houden, zodat je bijvoorbeeld toeslagen op tijd kunt ontvangen en je post van de overheid op het juiste adres wordt bezorgd. In dit artikel leggen we uit hoe je je persoonlijke gegevens kunt wijzigen op mijn.overheid.nl en waar je rekening mee moet houden.

Stap voor stap je persoonlijke gegevens wijzigen

Benodigde tijd: 5 minuten

Om je persoonlijke gegevens te wijzigen op mijn.overheid.nl, volg je de onderstaande stappen:

 1. Stap 1: Ga naar de website van mijn.overheid.nl.

 2. Stap 2: Klik op de blauwe knop ‘Inloggen’ en log in met je DigiD.

 3. Stap 3: Klik op ‘Persoonlijke gegevens’.

 4. Stap 4: Kies de gegevens die je wilt wijzigen, zoals je adres, telefoonnummer of e-mailadres.

 5. Stap 5: Voer de nieuwe gegevens in en klik op ‘Opslaan’.

 6. Stap 6: Je hebt nu succesvol je persoonlijke gegevens gewijzigd.

Hoe werkt DigiD bij het wijzigen van persoonlijke gegevens?

Om je persoonlijke gegevens te kunnen wijzigen op mijn.overheid.nl, dien je eerst in te loggen met je DigiD. DigiD staat voor Digitale Identiteit en is een persoonlijk inlogmiddel waarmee je toegang krijgt tot websites van de overheid en andere organisaties. Met je DigiD kun je je identiteit online verifiëren, waardoor je bijvoorbeeld een aanvraag kunt doen voor een paspoort of rijbewijs, belastingaangifte kunt doen of je studiefinanciering kunt aanvragen.

Waar moet ik op letten bij het wijzigen van persoonlijke gegevens?

Bij het wijzigen van persoonlijke gegevens op mijn.overheid.nl is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

 1. Bewaar je inloggegevens veilig: zorg dat je je DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord op een veilige plek bewaart en deel deze nooit met anderen.
 2. Controleer je gegevens: controleer altijd je persoonlijke gegevens voordat je ze opslaat. Zo weet je zeker dat de gegevens correct zijn.
 3. Pas op voor phishing: helaas zijn er oplichters actief die proberen om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Let daarom goed op dat je alleen op de officiële website van mijn.overheid.nl inlogt en niet op een phishing website die erop lijkt.
 1. Wees voorzichtig met het wijzigen van gevoelige informatie: wees voorzichtig met het wijzigen van gevoelige informatie, zoals je BSN-nummer. Zorg ervoor dat je dit nummer alleen wijzigt als dat nodig is.
 2. Controleer je postadres: controleer regelmatig je postadres om er zeker van te zijn dat de overheid post naar het juiste adres stuurt.

Wanneer moet ik mijn gegevens gaan wijzigen?

Ja, het is belangrijk om je persoonlijke gegevens op mijn.overheid.nl regelmatig te controleren en wijzigen, bijvoorbeeld bij veranderingen in je persoonlijke situatie. Enkele voorbeelden waarbij het belangrijk kan zijn om je gegevens bij te werken, zijn:

 1. Verhuizing: als je verhuist naar een ander adres, is het belangrijk om dit door te geven via mijn.overheid.nl. Zo kan de overheid ervoor zorgen dat belangrijke post, zoals toeslagen of brieven van de Belastingdienst, op het juiste adres wordt bezorgd.
 2. Huwelijk of echtscheiding: als je gaat trouwen of scheiden, kan dit gevolgen hebben voor je persoonlijke situatie en je rechten op bijvoorbeeld toeslagen. Daarom is het belangrijk om wijzigingen in je burgerlijke staat door te geven op mijn.overheid.nl.
 3. Geboorte of overlijden: als er sprake is van geboorte of overlijden in je familie, kan dit gevolgen hebben voor de toeslagen en andere overheidsdiensten waar je recht op hebt. Daarom is het belangrijk om deze wijzigingen door te geven op mijn.overheid.nl.
 4. Wijziging telefoonnummer of e-mailadres: als je telefoonnummer of e-mailadres wijzigt, is het belangrijk om dit aan te passen op mijn.overheid.nl. Zo kan de overheid je altijd bereiken in geval van belangrijke informatie of wijzigingen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over het wijzigen van persoonlijke gegevens

Moet ik mijn DigiD-inloggegevens altijd bij de hand hebben om mijn persoonlijke gegevens te wijzigen op mijn.overheid.nl?

Ja, je hebt je DigiD-inloggegevens altijd nodig om in te loggen op mijn.overheid.nl en je persoonlijke gegevens te wijzigen.

Moet ik voor elke wijziging mijn DigiD-inloggegevens opnieuw invoeren?

Ja, voor elke wijziging dien je opnieuw in te loggen met je DigiD-inloggegevens.

Kan ik mijn persoonlijke gegevens ook wijzigen via de post of telefonisch?

Nee, persoonlijke gegevens wijzigen kan alleen via mijn.overheid.nl met je DigiD-inloggegevens.

Hoe vaak moet ik mijn persoonlijke gegevens controleren en wijzigen?

Het is raadzaam om regelmatig je persoonlijke gegevens te controleren en bij te werken, bijvoorbeeld bij verhuizingen of wijzigingen in je persoonlijke situatie.

Wat moet ik doen als ik mijn DigiD-inloggegevens kwijt ben?

Als je je DigiD-inloggegevens kwijt bent, kun je deze opnieuw aanvragen via de website van DigiD. Je ontvangt dan een nieuw wachtwoord en/of gebruikersnaam per post.

Je persoonlijke gegevens wijzigen op mijn.overheid.nl is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je toeslagen op tijd ontvangt en je post van de overheid op het juiste adres wordt bezorgd. Door het volgen van de bovenstaande stappen en het goed bewaken van je DigiD-inloggegevens, kun je dit op een veilige en betrouwbare manier doen. Mocht je vragen hebben over het wijzigen van je persoonlijke gegevens of problemen ondervinden bij het wijzigen van je gegevens, neem dan gerust contact op met de helpdesk van DigiD. Zij kunnen je verder helpen bij het oplossen van eventuele problemen of vragen.

Het is van groot belang om je persoonlijke gegevens up-to-date te houden, vooral als je toeslagen of andere overheidsdiensten ontvangt. Met de juiste stappen en veiligheidsmaatregelen kun je je persoonlijke gegevens gemakkelijk en veilig wijzigen op mijn.overheid.nl. Zo blijf je op de hoogte van belangrijke informatie van de overheid en kun je op tijd actie ondernemen wanneer dat nodig is.

Share:

administrator

Geef een reactie