Hoeveel abonnementen zijn er actief binnen jouw huishouden? Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen geen idee hebben, en het aantal structureel te laag inschatten. Een stuk of vijf, denken de meeste, terwijl het gemiddelde aantal veertien blijkt te zijn. Dat zijn er behoorlijk wat! Als je al niet weet welke abonnementen je hebt lopen, dan is de kans groot dat je al helemaal niet weet wat de looptijd ervan is, en hoelang het duurt om ze op te kunnen zeggen of om over te kunnen stappen naar een andere aanbieder.

Je sluit ze voor een bepaalde tijd af

Sluit je een abonnement af, dan doe je dat in principe altijd voor een bepaalde tijd. Standaard termijnen hierbij zijn één of twee jaar. Vaak geldt, dat zal je misschien wel herkennen van je telefoonabonnement, dat je wat korting kunt krijgen als je je abonnement voor de langst mogelijke termijn, meestal twee jaar, vastzet. Logisch: een bedrijf vindt het fijn om te weten dat ze aan jou in ieder geval twee jaar iedere maand gaan verdienen, en belonen je daarvoor graag met een kleine korting.

Gedurende de vaste looptijd zit je aan het abonnement vast. Zelfs als je er geen gebruik meer van maakt, zal je toch de kosten moeten voldoen. Daarom is het, wanneer je de keuze hebt, altijd goed om even na te denken over de looptijd die je kiest.

Daarna mag je iedere maand opzeggen

De vooraf afgesproken looptijd, die heb je dus simpelweg uit te zitten. Ook al zie je in de tussentijd een betere aanbieding van een ander bedrijf, overstappen is niet mogelijk tenzij je een afkoopsom betaalt. Loopt je abonnement af, dan kun je natuurlijk wel weg. Dat kan meteen na het einde van je looptijd, of daarna steeds met een opzegtermijn van een maand.

Het is slim om zeker van je duurste abonnementen bij te houden wanneer de looptijd erop zit. Dat geeft je namelijk de kans om op tijd te gaan kijken of direct hierna overstappen de moeite waard is. Je hebt bij het afsluiten van je abonnement waarschijnlijk gekozen voor de (in jouw ogen) beste internetprovider. Inmiddels ben je echter minimaal een jaar verder, en kan het goed zijn dat de kaarten opnieuw geschud zijn, en dat een andere provider beter uit de bus komt. Ook de prijzen kunnen veranderd zijn, dus bij afloop van je contract even de prijzen voor internet of internet en tv vergelijken is zeker de moeite waard. Wen je jezelf aan om ieder jaar, of wanneer een abonnement tussentijds afloopt, de prijzen te vergelijken, weet je voortaan zeker dat je niet meer betaalt dan nodig is.

Share:

administrator