Inhoudsopgave

Tegenwoordig bestaan er zoveel manieren van navigatie om de route te vinden op de weg dat je nooit meer kunt verdwalen. Bij het kiezen van je loopbaan ligt dit echter anders. Er bestaan tegenwoordig zoveel studies en banen dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Dit kan zorgen voor een moedeloos gevoel, maar geen nood! In dit artikel zullen we je enkele tips geven om erachter te komen welke baan nu écht bij je past.

Loopbaantest

Je kunt beginnen met het invullen van een loopbaantest. Even googelen geeft al snel veel resultaten voor verschillende testen. Een loopbaantest onderzoekt waar jouw kwaliteiten en passies liggen. Dit kan erg handig zijn bij het doorspitten van vacaturesites.

Maak een loopbaantest altijd minimaal twee keer. Het kan namelijk zijn dat je de eerste keer niet lekker in je vel zat en dat er daarom een andere uitslag uit komt. Ook kun je op deze manier zien welke kwaliteiten overlappen en je dus zeker weten bezit. Neem altijd voldoende tijd om de test in te vullen en goed over de vragen na te denken. Dan komen er de meest betrouwbare antwoorden uit.

Kleurentest

Een ander soort test die je van tevoren kunt doen is de insights kleurentest. Dit is een redelijk bekende test die de meeste werknemers wel een keer gedaan zullen hebben. Na het invullen van verschillende vragen en dilemma’s kom je erachter welke kleur jij bent en welke eigenschappen daarbij horen. Deze test is niet alleen handig om inzicht te krijgen in wie jij bent, maar ook wie de mensen zijn met wie je eventueel gaat samenwerken. Je kan voorafgaand aan of tijdens een sollicitatie vragen wat de kleuren van de mensen in het team zijn. Zo weet je van tevoren al of je daar op je plek gaat zijn of niet.

Hulp

Wanneer je er echt niet uitkomt kun je altijd nog een loopbaanadviseur in de hand nemen. Na een aantal gesprekken te hebben gevoerd over je interesses, behoeften en wensen in een baan geeft deze persoon je advies op carrière gebied.

De loopbaanadviseur kan meekijken of re-integratie mogelijk is binnen de organisatie waar je al werkt, of dat er mogelijkheden zijn tot 2e spoor re-integratie, waarbij je dus bij een andere werkgever aan de slag gaat. Ook heeft een loopbaanadviseur die werkzaam is binnen een bepaalde organisatie vaak veel handige contacten, wat het gemakkelijker maakt om bijvoorbeeld een netwerkgesprek met een gerelateerde werkgever tot stand te laten komen. Daarnaast kijkt de adviseur mee naar openstaande vacatures. De loopbaanadviseur kan door de gesprekken die jullie hebben gehad over je interesses en behoeften in een baan al snel zien aan een vacature of die baan iets voor jou zal zijn of niet.

Share:

administrator