Liggen ze er mooi bij, jouw zonnepanelen? In dit artikel willen we je een aantal tips geven om je zonnepanelen nog beter te gebruiken. Je wilt immers het hoogste rendement uit je investering halen. Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen, een heleboel veranderingen die je kunt doorvoeren om ervoor te zorgen dat je alle nodige dingen in huis juist op de zonuren kunt doen. We zullen er eens induiken.

Zorg dat je zonnepanelen schoon zijn

Een van de grootste problemen met zonnepanelen is dat als ze niet volledig schoon zijn, ze veel minder zon omzetten in stroom. Dat is een probleem want je hebt veel geld geïnvesteerd in die panelen en nu gebruik je ze dus niet optimaal. We raden je dus aan om in ieder geval eens in de zoveel weken met een sopje en een speciaal doek over die panelen te gaan. Zorg dat je er goed bij kan en dat je de juiste spullen hebt om op het dak te werk te gaan. Werken op hoogte kan gevaarlijk zijn.

Zorg dat je een e-auto rijdt

Wist je dat de beste manier om zonnepanelen optimaal te gebruiken, het rijden van een elektrische auto is? Dankzij overheidssubsidies is het anno 2023 heel lucratief en voordelig om met een elektrische auto te rijden en dat geldt helemaal voor die huishoudens waar men de auto op kan laden met zonne-energie. Overigens zijn er in Nederland steeds meer oplaadpunten en als je er een nodig hebt, dan kun je altijd via die website naar zo’n oplaadplek kijken.

Koop een speciale batterij

Steeds meer huishoudens besluiten om een batterij te kopen waar de zonne-energie kan worden opgeborgen om ’s avonds te gebruiken als de kosten van stroom hoger liggen. Zeker als je overdag niet thuis bent, is het lucratief om de stroom op te slaan. Sommige mensen kopen om deze reden zelfs een oude elektrische auto, niet om er mee te rijden, maar om er stroom in op te slaan.

Draai je wasjes overdags

Het is ook goed om te proberen om al je elektrische apparaten vooral overdag te laten draaien. Een afwasmachine kan je zo instellen dat hij precies op het tijdstip dat stroom het goedkoopst is, de afwas kan doen. Datzelfde geldt voor de nieuwste wasmachines. Een goede, moderne koelkast kan ook proberen om de juiste momenten uit te kiezen. Probeer je wasjes dus overdag te draaien.

Soms moet je juist energie verbruiken

Er liggen in Nederland inmiddels zo veel zonnepanelen op de daken, dat het stroomnet het overdag nauwelijks aan kan. Vooral midden op de dag als de zon het heetst is, is het probleem dat mensen hun stroom wel willen verkopen aan het elektriciteitsnet, maar dat er geen vraag naar is. Op zulke momenten zijn de prijzen van stroom zelfs negatief – je betaalt juist voor het afnemen van stroom. Op die momenten is het dus lucratief om al je lampen aan te zetten, je wasje te draaien en je waterkoker expres aan te zetten. Zo verdien je geld.

Share:

administrator