Een leren lang leven, daar zetten steeds meer bedrijven op in. Dit is dan ook een mooi uitgangspunt, zowel voor de werkgever als de werknemer. Met opleidingen, trainingen, cursussen, workshops en meer leer je je werknemers nieuwe skills. Deze kennis en vaardigheden komen op allerlei manieren van pas. Benieuwd naar interessante thema’s en onderwerpen? Je leest erover in dit artikel.

Cyberveiligheid

Ieder bedrijf kan te maken krijgen met cybercriminaliteit. Dit gebeurt dan ook steeds vaker. Is jouw personeel al op de hoogte van de risico’s en gevaren? Online bescherming wordt steeds belangrijker, waar je dus maar beter op kunt inspelen. Laat dit niet alleen aan je personeel over, maar kies ook voor betrouwbare oplossingen rondom cybersecurity. Beveilig daarmee alle zakelijke apparatuur. Dit vormt de belangrijke basis. Daarnaast train je je personeel om onder andere phishing te herkennen, wat een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit is. Aangezien cybercriminelen steeds slimmer worden, is het verstandig om personeel doorlopend te trainen. Blijf zelf ook up to date van de ontwikkelingen en pas de beveiligingssystemen hierop aan.

Digitale communicatie

Binnen je bedrijf wil je natuurlijk dat de communicatie goed verloopt. Binnen een team, binnen meerdere teams, binnen het volledige bedrijf: je kunt hier verschillende systemen voor inrichten. Steeds meer communicatie verloopt daarbij digitaal. Zo maken bedrijven gebruik van chatsystemen en kanalen voor online meetings. Een deel van de medewerkers komt hier prima in mee. Maar met name wat ouder personeel kan hier vaak best een training in gebruiken. Hoe lukt het om op de juiste en meest efficiënte manier digitaal te communiceren? Zo verklein je de kloof van skills hierin tussen medewerkers. Communiceer ook regelmatig digitaal naar je personeel toe, bijvoorbeeld over belangrijke thema’s zoals cyberveiligheid. Je kunt een mailflow opstellen naar alle medewerkers over cyberveiligheid. Licht iedere keer een ander onderwerp uit. Malware is hier een goed voorbeeld van. Wat is malware? Het staat voor ‘malicious software’. Dit betreft alle soorten software waarmee cybercriminelen schade willen en kunnen aanrichten. Denk aan het verstoren van systemen of het verkrijgen van gevoelige gegevens. Daarom is het belangrijk om malware te herkennen en systemen hiertegen te beschermen.

Communicatie skills

Communicatieve vaardigheden, daar heeft iedere werknemer iets aan. Digitale communicatie speelt hier een rol in, zoals we hierboven al benoemen. Maar communicatie skills kun je nog veel breder zien. Geef bijvoorbeeld trainingen over presenteren, verbaal communiceren, actief luisteren of feedback geven en ontvangen. Het verbetert de onderlinge communicatie binnen het bedrijf. Beslissingen worden sneller en makkelijker gemaakt. En het geeft je personeel ook meer zelfvertrouwen, wat een bijkomend voordeel is. Zo durven medewerkers hun ideeën, zorgen en andere bevindingen bijvoorbeeld sneller uit te spreken, als ze hiervoor worden gemotiveerd.

Planning en structuur

Ook planning en structuur spelen bij veel bedrijven een belangrijke rol. Als het je personeel lukt om een duidelijke planning op te stellen en de doelen ook daadwerkelijk te behalen, levert dat natuurlijk veel op. Verschillende trainingen over planvaardigheden laten je personeel hierin groeien. Leer personeel bijvoorbeeld om meetbare en realistische doelen op te stellen. Of laat je werknemers deelnemen aan een cursus timemanagement. Je kunt hier een complete reeks van maken, om de skills voor planning en structuur op meerdere fronten te verbeteren.

Functie-specifieke training

In de bovenstaande tips behandelen we met name algemene thema’s, waar (vrijwel) alle medewerkers iets aan hebben. Tot slot kan het zeker interessant zijn om juist te kijken naar functie-specifieke trainingen. Zo heeft een HR-medewerker er baat bij om over nieuwe HR-innovaties te leren. En een klantenservicemedewerker wil juist op de hoogte blijven van ontwikkelingen in dat vakgebied. Het is mooi om aandacht te geven aan zowel algemene kennis als specifieke kennis. Daar maak je je personeel ook het meest tevreden mee!

Ga op zoek naar nuttige manieren om het personeel binnen jouw bedrijf te trainen. Zoals je hierboven leest, zijn er verschillende mogelijkheden. En eigenlijk zijn dit nog maar een aantal voorbeelden. Welke onderwerpen spreken jou aan? Dit kun je ook intern overleggen met het team natuurlijk.

Share:

administrator