Op het bedrijventerrein van dakdekkersbedrijf Sluijer, spreek ik af met ondernemer Gerrit Sluijer (57). Jaren geleden nam hij het bedrijf over van zijn vader. Ik ben benieuwd hoe hij het vindt om een ondernemer te zijn, in vergelijking met vroeger. Ben je benieuwd wat zijn ervaringen zijn als ondernemer? Lees dan snel verder!

Ondernemerschap

Hoelang is Gerrit ondertussen al een ondernemer? ‘Ik heb 29 jaar geleden het bedrijf overgenomen van mijn vader. Toen ben ik de eigenaar geworden en heb ik het bedrijf doorgezet. Het was ook de hele tijd wel de verwachting, ik had de vakdiploma’s namelijk al op zak. Ik heb de technische opleiding LTS gedaan. Ik ben daarna eerst aan het werk geweest als een timmerman, ik was toen nog in loondienst ergens anders. Ik was dus wel altijd bezig in de bouw en wist er ondertussen best wat van. Ik ging op de zaterdagen vaak mee met mijn vader, hij heeft mij toen veel geleerd over de ins en outs van het dakdekker zijn. Dat waren soms ook minder leuke dingen, maar vooral de mooie en leuke taken.’

Het kan best een verantwoordelijk zijn om je eigen bedrijf te hebben.‘Het is best wel bijzonder om je eigen bedrijf te hebben en er komt ook een bepaalde druk bij kijken. Je moet er namelijk voor zorgen dat je werk hebt, dat je de facturen kan betalen en je moet ook werknemers aannemen. Het is wel een hele verantwoordelijkheid.’

Vroeger en nu

Gerrit is dus al een hele tijd een ondernemer, maar ziet hij ook verschil tussen vroeger en nu? ‘Ik heb deze bedrijfslocatie ongeveer 23 jaar geleden gekocht. Het is toen wel allemaal wat professioneler geworden en de klanten verwachten ook steeds meer van je. Administratief moet je ook wel wat meer gaan vastleggen, maar dat hebben wij eigenlijk altijd wel gedaan. Het is dus wel iets veranderd sinds ik 29 jaar geleden ben begonnen.’

Eigenschappen van een ondernemer

Gerrit zegt op de vraag: welke eigenschappen moet een ondernemer hebben, het volgende ‘Je moet wel goed gedreven zijn en ook niet te veel op de uurtjes te letten. Het is natuurlijk ook belangrijk dat jij je vak goed begrijpt. Op het moment dat ik naar een klant ga en daar een offerte ga maken, dan moet dat wel allemaal kloppen wat ik noteer. Als ik de offerte heb afgemaakt, dan kan het niet zo zijn dat ik uren te kort ga komen of dat ik niet het goede materiaal heb.’

Ontwikkeling

Het bedrijf bestaat dus ondertussen al heel wat jaren, maar ontwikkelt het bedrijf zich ook? ‘Mijn vader was best wel vroeg een zzp’er, die is toen ook begonnen bij een ander dakdekkersbedrijf, hij was daar toen in loondienst. Toen dat bedrijf failliet is gegaan, is hij voor zichzelf begonnen, met zijn auto en een aanhanger. Dat heeft hij toen ongeveer tien jaar lang gedaan, hij huurde toen ook wel iemand in die hem kon helpen.’

‘Toen hij is overleden heb ik het dus overgenomen en heb ik ook diezelfde man vaak ingehuurd om te helpen. Later heb ik toen zelf wat jongens ingehuurd. Ik heb ook een neef die vast bij mij werkt.’

Advies

Het krijgen van goed advies, kan erg belangrijk zijn. Welk advies heeft Gerrit gekregen en echt wat aan gehad? ‘Goed advies voor mij is geweest om echt kwaliteit te leveren, en dat willen wij ook altijd en dat blijven we volhouden. Dat is ook zeker belangrijk in de plattedakenbranche, want er zitten ook een paar rommelaars tussen die dan daken repareren, maar waar al snel problemen bij komen. Dat willen wij natuurlijk voorkomen. We hebben liever dat wij over dertig jaar terugkomen en dan het dak weer gaan repareren. Dat zien wij nu ook al, dat wij weer bij de eerste paar daken komen die mijn vader heeft gemaakt of ikzelf. Dat vind ik wel mooi om weer te zien. Dan kan je ook je eigen werk zien en dat het zo lang goed is gebleven en waterdicht is geweest.’

Naast dat hij zelf waardevol advies heeft gekregen, geeft Gerrit zelf ook advies mee voor nieuwe ondernemers. ‘Advies dat ik zelf zal meegegeven, is dat de producten die je levert, wat het dan ook is, dat je daar wel kennis van moet hebben. Je moet goed weten wat je verkoopt, dat is wel heel belangrijk. Zo kan je het ook goed verkopen. Daardoor gaan de mensen je ook vertrouwen. Ook zeg ik altijd: ‘blijf bij jezelf, je moet wel met beide benen op de grond blijven.’’

Toekomst van het bedrijf

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten hoe de toekomst eruit gaat zien van je bedrijf: ‘Ik zie de toekomst heel mooi voor mij, want een neef die nu ook bij mij werkt, is bezig met het laatste deel van zijn studie. Als hij dat heeft afgerond, wil hij graag het bedrijf voortzetten en het dus overnemen. Hij werkt nu ook al bij mij en ik probeer hem alles al te leren. Hij kan er rustig in groeien, dat is erg fijn. Het blijft dus een familiebedrijf, dat is het ook altijd geweest. Een zwager van mij helpt mij ook als er wat stuk is, hij gaat het dan repareren. Een broer van mij doet ook wat administratieve zaken. Dat heeft hij ook gedaan voor mijn vader en hij is volgend jaar al veertig jaar in dienst voor dakdekkersbedrijf Sluijer.’ Vertelt Gerrit met grote trots.

Trotse momenten

Er zijn natuurlijk ook momenten geweest dat hij best wel trots is geweest, maar welke zijn hem echt bijgebleven? ‘Ik ben toch nog wel heel trots op dat ik toen de daktopper heb gewonnen. Dat is een innovatieprijs. Dat is toen gegaan via de branchevereniging, daar ben ik ook bij aangesloten, dat is de VEBIDAK-vereniging. Die hadden toen een soort prijsvraag over innovatieve dingen. Wij hebben toen een veilige werkbak gemaakt, daar heeft mijn zwager toen nog aan meegewerkt. Toen de man van de branchevereniging hier kwam, zei hij tegen mij: ‘Dat is wel wat voor die innovatieprijs.’ Zodoende kwam dat toen op ons pad en we hebben toen ook een presentatie gehouden voor allemaal mensen daarover.’

‘Zo’n prijs kan je niet kopen met geld. Daar heeft toen een soort jury naar gekeken, want er waren natuurlijk meerdere bedrijven die wat hadden ingeleverd. En uiteindelijk hebben wij toen gewonnen. Ik heb mij toen niet gerealiseerd hoe bijzonder dat was. Als je er dan op terugkijkt dan denk je wel na over hoe bijzonder dat was. En wij gebruiken die werkbak ook nog steeds, dus dat is ook erg fijn.’

Na het gesprek met Gerrit over het ondernemerschap ben ik zelf ook meer te weten gekomen over hoe het is om een ondernemer te zijn en wat er allemaal bij komt kijken. Hij gaf erg goede tips mee, waar nieuwe ondernemers echt wat aan kunnen hebben. Ook is het mooi om te lezen hoe trots is hij op de daktopper prijs en dat is natuurlijk ook helemaal logisch.

Share:

editor

Geef een reactie