Binnen bedrijven waarin medewerkers de hele dag op pad zijn, van klant tot klant gaan, is de afdeling planning vaak een belangrijke spil in het web. Hier wordt de meest efficiënte en logische planning gemaakt. Er wordt voor gezorgd dat er zo veel mogelijk klanten kunnen worden bezocht, door logische routes in te plannen en zo min mogelijk ‘loze’ kilometers te rijden. De tijden veranderen echter, en meer en meer is flexibiliteit een vereiste. Een goede planning is belangrijk, maar deze aan kunnen passen wanneer dit nodig is, ook gedurende de dag, steeds meer de verwachting. Nieuwe technieken kunnen hier goed bij helpen

Een dag kent altijd verrassingen

Een goede planning is binnen veel bedrijven een absolute vereiste. Wanneer medewerkers zich buiten de deur bevinden en klanten bezoeken is het maken van een goede planning waarbij zo efficiënt mogelijk alle adressen kunnen worden bezocht absoluut belangrijk. Door goed te kijken naar logische routes kunnen veel loze kilometers worden voorkomen. Dit kan een bedrijf niet alleen veel tijd en geld schelen, het is ook op het gebied van duurzaam ondernemen een vereiste.

Een planning gaat echter altijd uit van een theoretische situatie. Een idee van hoe de dag zal gaan verlopen. Er zijn echter maar weinig dagen die geen verrassingen kennen. Een medewerker kan in een file belanden, en hierdoor zijn of haar planning niet halen. Een klus kan uitlopen of juist veel korter duren dan gepland, waardoor medewerkers in tijdnood kunnen komen of juist plotseling een tijdje niets te doen hebben. Allemaal situaties die je zou willen voorkomen, ook omdat klanten hiervan eveneens de dupe kunnen zijn. Door een planning vooraf te maken, maar als bedrijf eveneens de flexibiliteit te hebben om deze realtime aan te passen worden dit soort momenten voorkomen.

Waar zijn mijn medewerkers?

Om flexibel om te kunnen gaan met een planning is het belangrijk om altijd inzicht te hebben in de locatie van medewerkers. Alleen zo kan er op veranderende omstandigheden worden ingespeeld. Wordt nog voor een medewerker dit zelf in de gaten heeft duidelijk dat een bepaalde klus uit gaat lopen of juist eerder klaar is dan gedacht, waarna veranderingen in het schema direct kunnen worden ingevoerd. Een goed track en trace systeem zorgt voor een flexibel bedrijf. Bovendien kan een dergelijk systeem een bedrijf en zijn medewerkers nog meer voordelen opleveren. Een handmatige kilometerregistratie behoort tot het verleden; doordat het systeem nauwgezet alle bewegingen registreert, kan er simpelweg een uitdraai worden gemaakt om aan alle eisen te voldoen. Dat scheelt veel werk en irritatie bovendien, want dit soort administratieve klusjes zijn bij bijna niemand populair.

Share:

administrator