Nu we ons werk lang niet altijd meer op dezelfde plek verrichten, en thuiswerken de normaalste zaak van de wereld is geworden, is er veel flexibiliteit nodig. Flexibiliteit van de werkgevers, die er soms nog een beetje aan moeten wennen dat hun medewerkers zich niet meer iedere dag op kantoor bevinden. Flexibiliteit van de medewerkers, die er ook aan moeten wennen dat hun huis niet alleen meer een plek is om te ontspannen, maar ook om een deel van de tijd in te werken. En ook flexibiliteit van de techniek, want als iedereen op allerlei verschillende plekken werkt, hoe zorg je er dan voor dat zij technisch gezien overal op dezelfde manier kunnen werken?

De locatie mag het verschil niet maken

Als mensen op verschillende plekken hun werk kunnen doen, op kantoor, thuis of waar dan ook, dan wil je dat ze dat eigenlijk steeds op dezelfde manier kunnen doen. Thuiswerken was nog niet zo lang geleden voor veel mensen nog niet veel meer dan hun e-mail een beetje in de gaten houden en eventueel een telefoontje of wat voeren. Tegenwoordig is dat anders, en gaan we ervan uit dat iedereen altijd en overal op dezelfde manier werkt als op kantoor.

Vergaderingen vinden plaats zonder dat mensen fysiek bij elkaar in de buurt hoeven te zijn. Iedereen bevindt zich op zijn eigen werkplek en is voor collega’s te zien via het scherm, terwijl ook documenten onderling kunnen worden uitgewisseld en bekeken. We vinden het de normaalste zaak van de wereld, maar dat dit kan is natuurlijk eigenlijk een klein technisch wonder.

Overal toegang tot de laptop

Op welke plek mensen zich ook bevinden, je wilt dat zij altijd tot dezelfde software toegang hebben. Een pakket als Microsoft 365 draagt hier actief aan bij, en zorgt ervoor dat men altijd en overal kan werken aan documenten op de manier die men gewend is. Ook Windows Virtual Desktop is een mooi voorbeeld. Hiermee kan overal en altijd hetzelfde scherm, met dezelfde software en dezelfde instellingen, tevoorschijn worden getoverd. Waar men zich ook bevindt, en welk device men ook gebruikt. Dit geeft medewerkers ook nog eens de vrijheid om op een device naar keuze te werken.

Het zijn slimme technologische ontwikkelingen die zich de afgelopen tijd in een extra snel tempo ontwikkeld hebben. Ze zorgen ervoor dat we bijna niet meer anders weten dan dat we altijd en overal toegang hebben tot ons werk en dat de werkplek al lang niet meer bepalend is voor het werk wat we kunnen doen. Het maakt ons flexibel, het laat afstanden verdwijnen en thuiswerken net zo normaal worden als op kantoor aan de slag zijn.

Share:

administrator