Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een computer die je ook buitenshuis kunt gebruiken? Dan ontdek je snel genoeg dat het aanbod tegenwoordig ontzettend groot is. Dit maakt het er niet makkelijker op om een geschikte draagbare computer te vinden. Uiteraard wil je straks geen spijt krijgen van jouw aankoop. Daarom is het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt. Hiervoor is het allereerst zaak dat je weet welke verschillende soorten draagbare computers er allemaal zijn. Wij zetten de bekendste soorten hieronder voor jou op een rijtje.

Laptop

Wanneer we het over draagbare computers hebben, denk je misschien al snel aan een Dell laptop. Dit is een apparaat met een ingebouwd scherm en toetsenbord. Aanvankelijk was de laptop bedoeld voor gebruik op schoot. Hier dankt het apparaat zijn naam ook aan. Het Engelse woord ‘lap’ betekent namelijk ‘schoot’. Tegenwoordig wordt het apparaat ook veel aan tafel of aan het bureau gebruikt, zoals op scholen en binnen bedrijven. In de beginjaren waren de laptops nogal groot van stuk, maar tegenwoordig zijn ze aanzienlijk kleiner. Neem bijvoorbeeld een Dell XPS 13. Deze laptops hebben een elegant, dun design en een robuust chassis van gefreesd aluminium.

Notebook

Begin je jouw zoektocht naar een draagbare computer op het internet? Dan kom je niet alleen laptops tegen. Nee, want de kans is ook groot dat je op notebooks stuit. Een notebook is namelijk ook een draagbare computer. Vanwege deze andere benaming denken veel mensen dat notebooks en laptops verschillende soorten draagbare computers zijn. Dit is begrijpelijk, maar toch zijn laptops en notebooks vrijwel identiek. Waarom er dan toch verschillende benamingen voor gebruikt worden? Dat komt door de fabrikant. Deze kiest er zelf voor om zijn product een laptop of notebook te noemen. Tegenwoordig zijn er veel merken die beide namen gebruiken voor hun draagbare computers. Dit is bijvoorbeeld ook bij de Dell XPS 13 het geval.

Ultrabook

Waar laptops en notebooks eigenlijk hetzelfde zijn, is een ultrabook wel anders. Op het eerste oog lijkt een ultrabook op een laptop of notebook, maar toch zijn er verschillen. Om de naam ultrabook te mogen voeren, moet een draagbare computer namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Allereerst mag een ultrabook niet dikker zijn dan 1,5 centimeter. Het gaat hierbij om ultradunne computers.
Het draait overigens niet alleen om de dikte. Nee, want het apparaat moet ook een Intel-processor en een SSD-schijf hebben. Doordat een ultrabook dun is, is deze licht in gewicht. Hierdoor is het apparaat jou niet tot last als je veel onderweg bent. Ondanks dat een ultrabook dun is, heeft dit geen invloed op de prestaties van het apparaat. Deze draagbare computers hebben doorgaans zelfs een krachtigere processor dan laptops en notebooks.

Tablet

Naast de verschillende soorten laptops die we hierboven behandelden, mag een tablet ook niet ontbreken in dit overzicht. Een tablet is namelijk ook een draagbare computer. Toch verschilt een tablet aanzienlijk van een laptop, notebook of ultrabook. Zo heeft een tablet bijvoorbeeld geen ingebouwd toetsenbord. Nee, het apparaat beschikt over een touchscreen, waardoor een toetsenbord in principe overbodig is. Je kunt overigens wel een Bluetooth-toetsenbord kopen bij een tablet. Wat dan precies het voordeel is van een tablet? Dat hij een stuk kleiner is dan een laptop, notebook of ultrabook. Hierdoor neem je hem nog makkelijker mee voor bijvoorbeeld afspraken buiten de deur.

Share:

administrator