Eén van de bekendste loterijen in Nederland is de Staatsloterij. De loterij is in handen van de staat. 15% van de winst wordt afgedragen aan de staat bij deze loterij. In 2016 besloot de staat de Lotto over te nemen. Door de fusie kreeg de Staat in totaal 7 loterijen in handen. De kansspelen zijn dus in handen van de staat. Het verschil met de Lotto spellen is dat hierbij een deel wordt afgedragen aan goede doelen. Het Ministerie van Financiën keurt overigens wel de doelen waar het geld naartoe gaat. Maar welke loterijen vallen er inmiddels onder de Nederlandse loterijen?

Staatsloterij

De bekendste loterij van de Nederlandse loterijen is de Staatsloterij. Dit bedrijf genereert ook de meeste omzet van de Nederlandse loterijen. Elke maand is er een trekking en er zijn nog speciale trekkingen tussendoor. Bijvoorbeeld de Ouderjaarstrekking en de Koningsdagtrekking. Uniek bij de Staatsloterij is dat ze netto prijzen uitkeren. Er hoeft dus geen kansspelbelasting afgedragen te worden. Loten kunnen online en in de winkel gekocht worden. In 2020 wordt er € 400 miljoen aan prijzengeld uitgekeerd. De winkans is ook de hoogste van Nederland met 1 op 2

Toto

De bekendste loterij voor sportliefhebbers is de Toto. Hierbij kan je wedden op voetbalwedstrijden van je favoriete clubs. De weddenschappen kunnen in de winkel gesloten worden of online. Klik hier als je een online weddenschap wilt afsluiten. Er zijn genoeg opties om online uit te kiezen. Online kan je uiteraard ook op andere teams geld inzetten behalve de Eredivisie. Bij de Toto bepaal je zelf de inzet.

Lotto

De Lotto is een wereldwijde loterij en wordt sinds 1974 in Nederland georganiseerd. Elke week is er een trekking met gele lotto balletjes. Er worden 6 getallen tussen de 1 en 45 getrokken en een gekleurde bal. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk getallen goed te hebben. Je maakt hiermee kans op geldprijzen. Sinds 2016 is de Lotto onderdeel van de Nederlandse loterijen.

Krasloten

Sinds 1994 kan je krasloten in verschillende winkels aanschaffen. Het is de enige loterij waarbij je direct weet of je gewonnen hebt. Elk lot heeft een eigen thema, uitstraling en winkans. In de december maanden staat het bedrijf bekend om de Decemberkrasloten met een extra hoge uitbetaling. In totaal zijn er twaalf verschillende krasloten om uit te kiezen.

Eurojackpot

Elke vrijdag spelen verschillende Europese landen mee met de jackpot van minimaal 10 miljoen. Hier doen dus niet alleen Nederlandse spelers aan mee. Het spel wordt sinds 2012 gespeeld in zestien verschillende landen. O.a. IJsland, Kroatië, Spanje en ons eigen Nederland doet mee. Elke week worden er 5 getallen tussen de 1 en 50 getrokken en een bonusgetal tussen de 1 en 10. Als je alle getallen goed hebt win je de jackpot van minimaal € 10 miljoen.

Lucky Days

Lucky Days is een dagelijkse loterij waarbij je tot wel 300.000 keer je inzet kan winnen. Het leuke van dit spel is dat je zelf je winkans bepaalt aan de hand van je lot. Er wordt elke dag een trekking gedaan met 80 balletjes. 10 ballen worden getrokken. Je bepaalt zelf hoeveel getallen je kiest en dit is meteen je inzet. De minimale inzet is € 1,50 en de maximale € 22,50.

Miljoenenspel

Sinds 2012 is er een wekelijkse trekking van het miljoenenspel. Elke week wordt er 1 miljoen euro weggeven. Van alle loterijen heb je bij dit spel statistisch gezien de meeste kans op een miljoen. Naast een miljoen zijn er nog geldprijzen van € 10.000, € 20.000 en € 5.000.

Share:

administrator