Als zelfstandig ondernemer komt er veel op je af. Je moet allereerst van alles regelen om voortvarend van start te kunnen met jouw onderneming. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor allerlei zaken. Eén van deze zaken is de boekhouding. Heb jij hier geen kaas van gegeten? Dan kun je dit uitbesteden aan een accountant. Dit kost geld, waardoor veel zzp’ers dit niet doen. In dat geval moet je zelf aan de slag met jouw boekhouding. Wij raden je aan om hier een online boekhoudprogramma voor te gebruiken. Helaas is niet iedere zzp’er bekend met online boekhouden. Geldt dit ook voor jou? Wij vertellen je hier alles wat je moet weten over online boekhouden als zzp’er.

Waarom kiezen voor online boekhouden?

Doe jij al sinds jaar en dag zelf jouw boekhouding? Dan gebruik je hier mogelijk offline boekhoudsoftware voor. Toch wint online boekhouden zzp de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Hoe dit komt? Doordat online boekhouden een stuk makkelijker is, waardoor het jou tijdwinst oplevert. Als jij zo’n programma gebruikt, hoef je niet langer handmatig transacties in te voeren. Althans, niet wanneer je jouw zakelijke rekening aan het online boekhoudprogramma koppelt. In dat geval leest het programma de transacties automatisch in.

Als zzp’er kies je overigens niet alleen voor online boekhouden vanwege de koppeling met jouw zakelijke rekening. Nee, want je kunt er ook mee factureren. Niet iedere zzp’er ziet in wat hier het nut van is. Factuureer jij via een online boekhoudprogramma? Dan kost boekhouden jou nog minder tijd. De software koppelt transacties dan namelijk direct aan de facturen. Hierdoor is jouw boekhouding altijd up-to-date.

Kan ik zelf online boekhouden?

Online boekhouden, menig zzp’er krijgt er de rillingen van. Dat is begrijpelijk, want jij focust je waarschijnlijk liever op jouw bedrijf in plaats van op de administratie. Toch ontkom je niet aan de boekhouding. Jij moet immers aangifte doen bij de Belastingdienst. Heb je geen kennis of verstand van boekhouden? Denk dan niet direct dat je dit niet zelf kunt doen. Met behulp van een online boekhoudprogramma kan iedere zzp’er namelijk zelf zijn administratie bijhouden.

Een online boekhoudprogramma zorgt er allereerst voor dat transacties en facturen aan elkaar gekoppeld worden. Hier houdt het niet bij op, want de software helpt jou ook bij de btw-aangifte die je per maand, kwartaal of jaar doet. De meeste ondernemers vinden deze aangifte ingewikkeld. Daarbij komt dat het veel tijd kost. Als jij een online boekhoudprogramma gebruikt, ben je in één keer verlost van deze problemen. Het programma zet jouw btw-aangifte namelijk standaard klaar, waardoor jij je hier geen zorgen meer om hoeft te maken.

Wat is het beste online boekhoudprogramma voor zzp’ers?

Op het gebied van online boekhoudprogramma’s heb je tegenwoordig flink wat te kiezen. Helaas is niet ieder boekhoudpakket geschikt voor zzp’ers. Toch zijn er wel bedrijven waarbij je terecht kunt voor een online boekhoudprogramma voor zelfstandigen zonder personeel. ABN AMRO is hier een voorbeeld van. Deze bank biedt namelijk een boekhoudprogramma aan. Dit pakket is geschikt voor één gebruiker per maand, waardoor de kosten beperkt blijven. Als zzp’er of freelancer betaal jij je hierdoor niet scheel aan online boekhouden.

Share:

administrator