Nederlanders begeven zich steeds vaker en voor erg gevarieerde doeleinden op het internet. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig permanent online zijn. In veel opzichten is die toegenomen online aanwezigheid een positieve evolutie, het maakt onze levens veel makkelijker, sneller, efficiënter en meer verbonden.

Maar bij een dergelijke technologische vooruitgang komen ook gevaren kijken, met name het gradueel verdwijnen van je online privacy. Bij bijna alles wat je online doet, spelen jouw persoonlijke gegevens een rol. Je zult ze in een bepaalde capaciteit opofferen, vaak zonder dat je je ervan bewust bent.

Wat gebeurt er met mijn online gegevens?

Aan de ene kant zijn er gewoon de legitieme bedrijven die jouw gegevens willen verkrijgen om jouw profiel in kaart te brengen en je meer gerichte reclame te sturen. Daarnaast leren ze ook bij over jouw voorkeuren, dus naar welke sites jij surft, met wie je vrienden bent, welke politieke richting jouw voorkeur heeft, enzovoort.

Aan de andere kant zijn er ook online criminelen die jouw gegevens proberen stelen om toegang te krijgen tot je bankaccount, je computer te hacken, of zelfs je identiteit over te nemen. Als je echter je gezond verstand gebruikt, loop je meestal weinig risico.

Wees dus in het algemeen niet bang om je naam en e-mailadres in te geven bij betrouwbare bedrijven, bijvoorbeeld om wat korting te krijgen bij je lokale supermarkt, of om te genieten van een online casino bonus tijdens het gamen. Je kan zo geld besparen en vaak kan je zo genieten van toekomstige promoties.

We geven je enkele tips hoe jij je online privacy kan beschermen.

Installeer een antivirusprogramma en VPN

Cybercriminelen bemachtigen je gegevens door een virus binnen te smokkelen op je computer. Vaak zal een virus gewoon meesluipen wanneer je een schijnbaar onschuldig programma binnenhaalt. Wanneer je malafide websites bezoekt, kunnen er ook kwaadaardige scripts op je computer worden gezet. 

Zorg er dus voor dat je computer, tablet of smartphone over een sterk en betrouwbaar antivirusprogramma beschikt. Dit kan dergelijke bedreigingen niet alleen opsporen en vernietigen, maar ze ook preventief stoppen.

Een VPN is een Virtueel Privaat Netwerk, een stuk software dat je IP-adres maskeert zodat men niet kan zien waar jij je bevindt. Zo kan je met een gerust hart surfen, want niemand kan makkelijk achterhalen wie je bent.

Gebruik sterke wachtwoorden

In veel gevallen moeten hackers zelfs geen gebruik maken van ingewikkelde technieken om gegevens te bemachtigen. Mensen maken het hen vaak erg makkelijk door eenvoudige wachtwoorden te gebruiken.

Indien je een wachtwoord gebruikt zoals 1234, je geboortedatum, je naam of die van een naast familielid, stel je jezelf bloot aan veel risico. Het is immers zeer eenvoudig om dergelijke wachtwoorden te raden, zeker als iemand toegang heeft tot jouw social media.

Sterke wachtwoorden gebruiken is een absolute must als je belang hecht aan je online privacy. Dat komt neer op wachtwoorden met:

  • Minstens 10 tekens
  • Een combinatie van hoofdletters, kleine letters, getallen en speciale tekens
  • Geen persoonlijke band

Bijvoorbeeld: 4eN^23hjkl!1o9 

Vul alleen verplichte velden in

Wanneer je gegevens moet invullen om een account aan te maken, vragen bedrijven je vaak om zoveel mogelijk data. Je bent niet verplicht om alles in te vullen. Vaak zijn er slechts een aantal verplichte velden, meestal aangegeven met een (*). Vul die in, en laat de rest gewoon blanco.

Tijdelijke creditcards

Omdat het stelen van creditcard-informatie wijdverspreid is, zijn er reeds een aantal voorzieners die hun klanten de mogelijkheid geven om tijdelijke creditcards aan te vragen. Dit zijn kaarten die slechts voor een aantal transacties goed zijn of waar er een limiet op de bedragen die je kan gebruiken staat.

Zelfs als men dan je gegevens steelt, blijven de verliezen nog binnen de perken.

Privacy-instellingen op je browser

Bijna elke browser heeft de optie om privacy-instellingen aan te passen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om zo weinig mogelijk gegevens achter te laten, tracking pixels van social media te blokkeren, en nog veel meer. 

Het is daarnaast ook een goed idee om regelmatig je browsergeschiedenis te wissen en alle cookies en tracking pixels te verwijderen. Als dat nog niet genoeg is, kan je bij de meeste browsers ook surfen via de Incognito-modus, waarbij je je identiteit volledig verhult.

Open nooit verdachte links

Heb je al eens gehoord van phishing? Men lokt je naar een bepaalde website met een verleidelijk aanbod en overtuigt je om je gegevens in te geven. Die gegevens worden dan prompt gestolen of je haalt een virus of kwaadaardig script binnen via die site.

Wanneer je een verdachte link krijgt, open je die best nooit. Als het zogezegd van een bekend bedrijf is, surf dan best even manueel naar hun website. 

Dergelijke links worden je vaak toegestuurd via mail, maar ook via berichten op social media. Zelfs als dit bericht van een bekende komt, klik er nooit zomaar op. Je vriend kan immers gehackt zijn, en de hacker kan zijn account gebruiken om malafide links rond te sturen.

Bekijk de beveiliging van een website

Voordat je gegevens invult op een bepaalde website, kijk dan altijd eens naar de URL, het adres van de website. 

Als er geen https:// voor staat, is de website niet veilig en kunnen derden jouw gegevens onderscheppen. Dat komt omdat de website niet versleuteld is via een SSL-certificaat.

Social media

Social media zoals Facebook en Instagram zijn natuurlijk een zeer goede bron voor zowel bedrijven als criminelen om jouw gegevens te halen, op legale of illegale manier. 

Vul je profiel dus met zo weinig mogelijk accurate informatie in, zet je account op privé (zodat alleen vrienden je gegevens kunnen zien), en log uit zodra je klaar bent met je sociale mediasessie. Doe je dat niet, dan kunnen bedrijven zoals Facebook gewoon blijven volgen naar welke andere websites jij surft.

Kortom

Online privacy is een geladen onderwerp dat steeds vaker ter sprake komt. Er worden wetten uitgeschreven om de inbreuken op onze privacy aan banden te leggen, maar er zijn meer dan genoeg manieren om die te omzeilen, legaal en anders.

Hoe veilig jij online bent hangt vaak af van jouw eigen acties. Als je alle tips in dit artikel volgt en altijd op je hoede bent wanneer je je online begeeft, kan je in bijna alle gevallen je privacy maximaal waarborgen.

Share:

administrator