Lichtgewicht, veelzijdig en gemakkelijk te produceren: deze en andere eigenschappen maken het printen op Dibond-aluminium al meer dan 20 jaar populair bij reclamebureaus, ontwerpers en binnenhuisarchitecten. Maar wat is dit materiaal precies en wat zijn de voordelen van het printen van foto’s op Dibond aluminium? Hoe kun je u Dibond-aluminium bedrukken met online bronnen? Deze vragen worden beantwoord in deze blog.

Dibond aluminium

Dibond aluminium is een zogenaamd “sandwich”-paneel dat bestaat uit twee zeer dunne buitenplaten van aluminium – meestal ongeveer 0,3 mm dik – met aan de binnenkant een kern van polyethyleen. Speciale polyesterverf wordt gebruikt op het buitenoppervlak voor verhoogde duurzaamheid en weerstand tegen de elementen. De totale dikte van Dibond aluminium panelen varieert van 2 mm tot 6 mm. Met Pixartprinting print je op Dibond aluminium dat 3 mm dik is.

Een korte geschiedenis

Dibond aluminium printen werd uitgevonden in Singen, Zuid-Duitsland, een klein stadje in de buurt van het Bodenmeer en de Zwitserse grens. Hoewel Dibond aluminium aan het begin van de jaren 90 gepatenteerd werd door 3A Composites, gaat de oorsprong terug tot het begin van de 19e eeuw.

Destijds ontwikkelden scheikundige Erwin Lauber, ingenieur Albert Gmür en ondernemer Robert Victor Neher in Singen een technologie voor het produceren van rollen dunne aluminium strips. Snel vooruit naar 1969 toen, nog steeds in Singen, panelen van aluminium en plastic werden uitgevonden: aanvankelijk werden ze gebruikt in de architectuur, maar het duurde niet lang voordat hun potentiële bruikbaarheid in reclame duidelijk werd.

Ze werden Alucobond-panelen genoemd en waren de voorlopers van de Dibond-panelen die 20 jaar later zouden worden gecreëerd door Alucobond-panelen aan te passen, specifiek voor gebruik als reclameborden.

Foto’s printen   

Door de duurzaamheid en taaiheid van Dibond aluminium is het printen van foto’s op dit materiaal ideaal voor het maken van buitenposters of stands voor beurzen en buitenevenementen. Dibond is namelijk speciaal gemaakt voor reclameborden.

De panelen kunnen zeer eenvoudig worden gesneden, gevormd, gevouwen en gemonteerd, terwijl ze sterk en stabiel blijven. Deze eigenschappen maken het afdrukken van foto’s op Dibond-aluminium ook geschikt voor interieurontwerp, waarbij de kleur en stevigheid van aluminium worden benut voor het interieur van winkels of woningen. Dibond op maat laten maken is dus gemakkelijk.

Andere voordelen van printen op Dibond-aluminium zijn dat het een lichtgewicht, zelfdovend materiaal is (klasse 1 voor brandgedrag) en extreem vlak. Dat gezegd hebbende, in vergelijking met andere materialen, zoals Foamex of een Plexiglas plaat op maat, zijn Dibond-panelen duurder, maar ze garanderen een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid terwijl ze erg dun zijn.

Wanneer afdrukken op aluminium?

Bij buitenborden, voor een bedrukt Dibond aluminium voor buitengebruik krijg je meestal garantie. Als je een uithangbord voor jouw winkel, een reclameposter of een buitendisplay voor een stand moet maken – één die in de loop der jaren herbruikbaar is – kan afdrukken op aluminium de juiste keuze voor je zijn vanwege de duurzaamheid.

Bij interieurdecoratie, het printen van foto’s op Dibond aluminium is misschien wel de juiste keuze voor jou als je een modern tintje wil geven aan de inrichting van je winkel of huis. Omdat het lichtgewicht, gemakkelijk te vormen en te vouwen is, kan Dibond je nieuwe ideeën voor interieurontwerp geven.

Share:

administrator