In de bouwsector is veel concurrentie, dus als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je met een goede prijs komt om een klus in de wacht te kunnen slepen. Echter, de kosten voor materialen en machines zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen, dus is het zaak om slimme keuzes te maken met betrekking tot de investeringen die je doet. Je kunt – zeker als kleine zelfstandige – doorgaans niet alles zelf aanschaffen. Ook is het zaak om nieuwe ontwikkelingen in de branche nauwgezet te volgen. Voor je het weet, loop je achter en prijs je jezelf uit de markt.

Machines huren in plaats van kopen

Vaak heb je bepaalde machines slechts een klein gedeelte van de tijd nodig. De rest van de dagen staan ze stof te happen in je werkplaats. Een hogedrukreiniger huren bij Boels is vaak veel slimmer dan meteen zelf zo’n ding te kopen. Ook een shovel of ander type machine voor het verzetten van grond zul je hooguit een paar dagen nodig hebben. Waarom dan zelf in je wagenpark opnemen? Dat kan altijd later nog wel, als je bedrijf wat groter is gegroeid.

Minder spullen is minder terrein

Als aannemer heb je vaak allerlei materialen die je ergens kwijt moet. Een open terrein of een loods zijn voor de hand liggende keuzes, maar wat zet je daar allemaal neer? Koop je bijvoorbeeld zelf een bouwkeet of ga je een bouwkeet huren en voorkom je daardoor dat je extra stallingsruimte moet creëren? Immers, minder spullen in eigen bezit is ook minder terrein nodig. Dat scheelt ook weer flink in de kosten en daardoor kan de prijs misschien omlaag.

Volg de innovaties in de sector

Van 3D-printen tot het gebruiken van drones voor inspecties, er is van alles gaande in de bouwsector. Lang niet alle noviteiten zullen direct op jouw specifieke situatie van toepassing zijn, maar het is wel zaak om nauwlettend te volgen wat er allemaal gebeurt. De concurrent doet dit immers ook en daardoor kan jouw positie al snel in gevaar zijn. Bovendien is het sowieso altijd handig om goedbeslagen ten ijs te komen wanneer je met een opdrachtgever in gesprek gaat.

Laat het personeel meedenken

Keer beloningen uit aan medewerkers die met goede ideeën komen. Kostenbesparingen zitten namelijk vaak in het aanpassen van ingesleten patronen. Wie hier een goed idee voor heeft, mag daar gerust goed voor beloond worden.

Share:

administrator