Tips voor het praktijkexamen bij het halen van je brommerrijbewijs

Zodra je 16 jaar bent geworden, mag je een brommer besturen. Hiervoor moet je wel eerst een rijbewijs halen. Dit is het AM-rijbewijs, hiermee mag je een scooter besturen. Scooters is een verzamelnaam voor brommers en snorfietsen. Deze mag je dus beiden besturen wanneer je je AM-rijbewijs hebt gehaald. Na een serie aan rijlessen mag je examen doen, dit is best spannend! Daarom hebben we een aantal tips voor je, zodat je goed voorbereid naar je rijexamen kunt gaan.

Hoe gaat zo’n examen eigenlijk?

We kijken eerst naar hoe zo’n examen wordt afgenomen. Je moet eerst je theorie-examen hebben gehaald, voordat je je praktijkexamen mag doen. Als je je examinator gevonden hebt, geef je hem je ID of paspoort waarmee hij of zij zal controleren dat je je theorie al gehaald hebt. Dan gaan jullie op pad, ieder op je eigen brommer. De rit duurt ongeveer een half uurtje en je zult meteen te horen krijgen of je geslaagd bent.

Tip 1: Goed kijken

Wanneer je aan het verkeer deelneemt, is het belangrijk dat je overzicht hebt en alle verkeerssituaties goed kunt inschatten. Laat dus aan je examinator zien dat je goed om je heen kijkt om de verkeerssituaties te bekijken. Dit doe je natuurlijk niet overdreven, want dan is het onveilig omdat je bijvoorbeeld te lang over je schouders kijkt en daardoor niet ziet wat er voor je gebeurd. Maar omdat de examinator niet je ogen kan zien, is het belangrijk dat je je hoofd tijdens je examen meebeweegt.

Tip 2: Plaats op de weg

Je plaats op de weg is belangrijk om veilig deel te nemen aan het verkeer. Let er dus extra goed op dat je genoeg ruimte tussen jou en de andere verkeersdeelnemers laat. Probeer zo goed mogelijk voor te sorteren en duidelijk je richting aan te geven om het verkeer soepel te laten lopen.

Tip 3: Snelheid

Het is bekend dat je niet harder mag dan de maximale snelheid. Echter is te langzaam rijden ook gevaarlijk en zeker bij een beginner kan dat komen door onzekerheid. Je examinator zal dan denken dat je nog niet klaar bent voor een rijbewijs. Probeer zo zelfverzekerd mogelijk te rijden door actief te rijden en zo goed mogelijk op verkeerssituaties in te spelen. Pas je snelheid zoveel mogelijk aan je omgeving aan en ga dus niet te langzaam rijden om te laten zien dat je het goed doet, dit zal over komen als onzekerheid, terwijl je gewoon prima brommer kunt rijden!

Je rijbewijs gehaald

Gefeliciteerd, je mag nu je eigen brommer besturen! Ga je nu ook op zoek naar je eigen brommer of heb je er al een op het oog? Wanneer je een brommer wilt kopen, moet je op het moment van de aankoop ook meteen een verzekering afsluiten, anders mag je de weg niet op! Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, kun je nu alvast kijken naar welke brommerverzekering je gaat afsluiten. Je hebt twee opties. De eerste optie is de WA-verzekering, deze moet je minimaal afsluiten wanneer je een brommer hebt. Je kunt ook kiezen voor een allriskverzekering, hiermee ben je voor veel meer verzekerd en dat is prettig wanneer je je eerste nieuwe scooter heb gekocht. Op InShared kun je gemakkelijk je opties vergelijken, zo weet je zeker dat je goed voorbereid op de weg rijdt!

Share:

administrator