Er bestaan in totaal meer dan 500 culturen in de wereld en in Nederland kun je er ongeveer 200 terugvinden. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen tradities, waarden en normen. Wil je wat meer duidelijkheid? En ook wat meer begrip hebben voor verschillende culturen? Lees dan hier welke culturen er zijn en wat ze zo uniek maakt. 

1. Indonesisch

De Indonesische cultuur verschilt een heel stuk met de Europese cultuur. Zo willen de mensen in Europa graag op tijd komen voor een afspraak, maar niet veel te vroeg, waarin Indonesiërs daarin veel makkelijker zijn en soms weleens een uur te vroeg kunnen komen als ze toch niks te doen hadden. Indonesiërs leven meer in het ‘hier en nu’ en hebben ook stuk meer geduld. Een veelgehoorde uitspraak zegt genoeg: ‘Jam karet’ en dat betekent rubberen tijd! 

Dat is niet het enige verschil. Zo verschilt de Indonesische cultuur ook met de regels bij een wc-bezoek. Zij pakken geen wc-papier om mee af te vegen, maar doen dat met water uit een flesje en ze gebruiken dan hun linkerhand. Dit doen ze, omdat ze nooit iets met de linkerhand geven of met de linkerhand gaan eten. 

Als ze naar de moskee of naar een tempel gaan zijn de Indonesiërs ook erg netjes en kleden ze zich ook formeel. Een regel bij het bezoek is dat je je schoenen uit moet doen, je kleedt je netjes, gedraagt je netjes en loopt niet voor biddende mensen langs. 

2. Surinaams

De cultuur die ook vaak voorkomt, is de Surinaamse cultuur. Suriname is één van de kleinste landen in Zuid-Amerika, maar zit wel bomvol cultuur. We verschillen niet in taal, want zelfs in Suriname spreken heel veel inwoners Nederlands en kinderen krijgen ook les in Nederlands. Ze zijn wel wat formeler tijdens het spreken, zij gebruiken vaak nog ‘u’ of ‘meneer’ of ‘mevrouw’. 

Suriname staat ook bekend om de smakelijke keuken. Ze staan bekend om een gevarieerde keuken, dit komt, omdat de bevolking van Suriname uit veel verschillende groepen bestaat. Roti, rijst, bami, saotosoep en erwtensoep zijn allemaal deel van de Surinaamse keuken. Als je een hele portie roti op hebt en je krijgt nog wat soep aanbevolen, willen ze graag dat je het aanneemt, want het weigeren van eten wordt vaak als onbeleefd beschouwd. 

In Suriname is religieuze diversiteit erg indrukwekkend. De populairste godsdienst is het christendom, gevolgd door het hindoeïsme en daarna de islam.

Vlag van Suriname

3. Arabisch

Als mensen Arabisch horen moeten ze al snel denken dat Arabieren enkel een ras zijn, maar de term Arabisch wijst ook naar de cultuur en de taal. Als je de Arabische waarden probeert te begrijpen, moet je rekening houden met het effect van de islam op de Arabische samenleving. De Koran is voor moslims het heilige boek en daar lezen ze elke dag uit en ze volgen de regels die hier in staan.

Familie is erg belangrijk voor de Arabische cultuur. Families onderhouden en de stam-verbindingen gaan erg strak.

Privacy is ook erg belangrijk, dit komt ook vanuit de Koran. Mensen bespreken hun zorgen niet buiten het gezin. Als een persoon dit wel doet of vernederend praat over een familielid dan wordt hij daarop aangesproken. Het is zelfs zo belangrijk dat als het huis groot genoeg is er een aparte kamer is waar gasten worden ontvangen. Is deze woning niet groot genoeg? Dan worden de afspraken goed gepland, zodat andere familieleden niet aanwezig zijn bij afspraken waar ze niks mee te maken hebben. 

4. Turks

De Turkse cultuur is een cultuur die je best vaak terug kan vinden in Nederland. De Turkse cultuur is een soort mix van oosterse en westerse invloeden. Ook bij de Turken is de islam de grootste godsdienst die terugkomt. 

Respect voor ouderen vinden de mensen ook erg belangrijk. Het op tijd komen voor afspraken is ook erg belangrijk, maar het is daarentegen niet heel erg als je te laat bent voor een afspraak. Wil je een moskee bezoeken dan is het ook hier de bedoeling dat jij je schoenen uit doet, vrouwen hun haar bedekken en je schouders en knieën bedekken. Ook staat deze cultuur bekend om de kunst. Zo hebben ze gekleurde moskeeën, allerlei soorten keramiek, schilderkunst en architectuur. 

Waarom is het niet gebruikelijk om in de Indonesische cultuur met links te eten?

Na een toiletbezoek wordt de linkerhand gebruikt in plaats van wc-papier, in de Indonesische cultuur.

Moet je je schoenen uitdoen als je naar de moskee gaat?

Ja, als je bezoek brengt moet je je schoenen uit doen, de vrouwen hun haar bedekken en ook je schouders en knieën moet bedekt zijn.

Welke taal spreken ze in Suriname?

In Suriname wordt ook Nederlands gesproken. De kinderen krijgen daar ook les in op scholen.

Share:

editor