Over de hele wereld zijn er veel culturen. Elke cultuur is weer anders dan de andere cultuur. Het is belangrijk om open te staan voor verschillende culturen, daar zijn verschillende redenen voor. Wil je graag weten hoezo dit belangrijk is? Lees dan snel verder!

1. Wat is een cultuur?

Er is sprake van een cultuur als het gaat om een groep mensen die dezelfde normen en waarden hebben. Je waarden zijn regels die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De normen zijn regels die over het algemeen belangrijk zijn voor iedereen en daar staat vaak ook in hoe jij je netjes kan gedragen.

Cultuur bestaat uit verschillende onderdelen. Zo kan bijvoorbeeld religie al een groot deel zijn van een cultuur. Dit kan weer heel anders zijn als bij een andere cultuur. Wat ook bij andere cultuur anders kan zijn is bijvoorbeeld de kunst, de ethiek, maar ook het eten is bij culturen al erg anders.

Een voorbeeld dat vaak wordt gebruikt om de verschillen te laten zien is suikermaïs. In Nederland is het best normaal om suikermaïs te gebruiken voor verschillende reden. In Amerika is het dan weer erg normaal om suikermaïs te eten als een warm bijgerecht. In Korea is het dan weer erg normaal om suikermaïs te strooien over je ijs. Dit soort dingen kunnen dus ook deel zijn van een cultuur.

2. Welke culturen zijn er? 

Zoals al eerder is gezegd zijn er vele verschillende culturen. Over de hele wereld heb je ook verschillende culturen, zo heb je onder andere de Indonesische cultuur. Bij de Indonesische cultuur horen verschillende geloven uit verschillende landen, een paar geloven die hierbij horen zijn onder andere het hindoeïsme, boeddhisme en ook de islam. De Indonesische cultuur staat onder andere bekend om de muziek en de dans die vaak wordt gedaan. In de Indonesische cultuur zijn familie en vrienden erg belangrijk voor hen en ook het respect hebben voor elkaar is erg belangrijk.

Naast de Indonesische cultuur heb je ook de Marokkaanse cultuur, deze cultuur zie je vooral terug in verschillende Arabische landen. Ook bij de Marokkaanse cultuur is respect hebben voor je familie erg belangrijk, vaak zijn ze ook erg gastvrij. Religie is ook een belangrijk onderdeel van deze cultuur.

De Turkse cultuur is een cultuur die je ook vaak terugziet. Vaak wordt er gezegd dat Turkse cultuur een mix is tussen oosterse en westerse invloeden. Je ziet ook veel geschiedenis er van terug. Bij de Turkse cultuur zie je ook vaak kunst terugkomen, zo zie je vaak schilderkunst terug, maar ook in de architectuur kun je hun liefde voor kunst zien.

3. Omgaan met cultuurverschil

Het goed kunnen omgaan met verschillende culturen heeft zelfs een eigen term. Dit wordt ook wel cultuursensitief genoemd. Cultuursensitief is eigenlijk dat je bewust bent van verschillende culturen en dat je er ook veel begrip voor hebt. Als je respect hebt voor culturen wil dit ook zeggen dat je goed met de verschillen om kan gaan, zoals de verschillende normen en waarden. 

Als je cultuursensitief bent, wilt dat dus zeggen dat je open staat voor andere perspectieven als het gaat om cultuur. Ook heb je veel empathie als je luistert naar de verhalen van andere mensen in een andere cultuur.

Cultuursensitief is erg belangrijk in een diverse samenleving, daar zijn verschillende redenen voor. Als je begrip hebt voor andere culturen zal je zien dat de communicatie ook beter gaat en zijn er minder snel miscommunicaties. Door goed te kunnen communiceren met elkaar zal je merken dat er ook meer verbinding is tussen alle culturen. Dit kan ook een voordeel zijn mocht het een keer voorkomen dat je samen moet werken met iemand die een hele andere cultuur heeft dan jij.

Open staan voor andere culturen is ook erg belangrijk als het gaat over inclusiviteit en elkaar accepteren. Door open te staan voor andere culturen kun je ervoor zorgen dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Het is natuurlijk erg belangrijk dat iedereen zich gewaardeerd voelt, want op die manier gaan we als mensen ook beter met elkaar om. 

Zijn de normen en waarden anders in verschillende culturen?

Ja, vaak zijn de normen en waarden anders in culturen.

Wat is belangrijk bij de Indonesische cultuur?

Bij de Indonesische cultuur is het vooral belangrijk dat je respect hebt voor je familie en vrienden. 

Heb je respect voor verschillende culturen als je cultuursensitief bent?

Ja, als je cultuursensitief bent, heb je respect voor andere culturen en sta je er ook voor open.

Share:

editor