Wil je graag meer boeken lezen? Wil je even heerlijk ontspannen op de bank met een mooi boek in je handen? Vaak wordt boeken lezen gezien als saai, maar eigenlijk zijn er veel redenen om boeken te lezen. Wil je die graag weten? Lees dan snel verder! 

1. Ontspanning

Als je een lange werkdag hebt gehad en even heerlijk wilt gaan ontspannen dan wordt het zeker aangeraden om een boek te gaan lezen. Dit komt vooral doordat jij je even helemaal in een andere wereld kan inbeelden. Dit is voor veel mensen een groot voordeel, want die willen misschien wel even weg uit de realiteit. Daarom wordt het ook vaak als ontspannen omschreven. 

Van een boek lezen voel je je niet alleen ontspannen, maar dan is het ook mogelijk dat je minder stress ervaart. Dit komt ook mede, doordat jij je zo ontspannen voelt. Door je zo ontspannen te voelen zal je merken dat de tijd ook een stuk sneller gaat.  

Er zijn ook verschillende onderzoeken gedaan om te kijken of het echt zo is dat je van lezen je meer ontspannen voelt. Uit deze verschillende onderzoeken bleek dit ook te kloppen. Zo werd er gezegd dat je er zoals al eerder is benoemd minder stress van ervaart. Ook werd er vastgesteld dat je er inderdaad van gaat ontspannen.

2. Betere concentratie 

Als je steeds meer boeken gaat lezen dan zal je merken dat je concentratie ook beter wordt. Dit komt omdat jij je echt focus op één ding tegelijk en daar al je concentratie op legt. Uiteindelijk zal je merken dat je door dit te doen en echt na te gaan denken over de teksten dat je eigenlijk je concentratie aan het trainen bent. Vervolgens wordt je concentratie niet alleen beter bij het lezen van boeken, maar ook bij andere taken die je gaat uitvoeren. 

Als je dus graag je concentratie wilt verbeteren wordt het vaak aangeraden om eens boeken te gaan lezen. Voor vele mensen is dit een grote reden om meer boeken te gaan lezen.

3. Goed slapen

Als je ongeveer een kwartiertje voordat je gaat slapen even je boek gaat lezen zal je merken dat je ogen een stukje zwaarder worden en dat je ook beter de nacht in gaat. Je ogen worden zwaarder en dit komt, omdat lezen een best inspannende actie is voor je ogen, waardoor ze dus ook moe worden.

Lezen voordat je gaat slapen is niet alleen goed, omdat je een stuk meer ontspannen de nacht in gaat. Als je dit elke avond volhoudt dan zorg je voor een vast ritme en ook dit is goed voor je slaapritme, want dan is je lichaam gewend aan bepaalde acties die je doet voor het slapen. Je zal merken dat je lichaam dan ook moe wordt door de gewenning. 

4. Woordenschat wordt verbeterd

Door meer boeken te lezen zal je merken dat je woordenschat ook verbetert. Dit komt mede doordat je natuurlijk een stuk meer woorden en zinnen leest dan dat je normaal misschien leest. Door meer te lezen zal je misschien ook onbewust nieuwe woorden leren en die uiteindelijk gebruiken. 

Je zal ook merken dat je hierdoor misschien ook wel beter presteert op verschillende toetsen waar taal erg belangrijk is. Dit kan natuurlijk helemaal een voordeel zijn als je daar eerst niet heel goed in was.

5. Goed geheugen

Je zal merken als je steeds meer boeken gaat lezen dat ook je geheugen beter wordt. Dit komt mede doordat je natuurlijk hoofdstuk na hoofdstuk aan het lezen bent. Door veel hoofdstukken te lezen ga je natuurlijk ook veel onthouden wat je allemaal al hebt gelezen. 

Het lezen van boeken is dus ook erg goed voor je geheugen en je zal merken dat je niet alleen dingen beter onthoudt tijdens het lezen, maar ook tijdens activiteiten.

Is een boek lezen goed om te ontspannen?

Zeker, uit verschillende onderzoeken bleek het dat het lezen van boeken goed is om te ontspannen.

Kan je lezen verwerken in een ritme voor het slapen?

Ja, dat is alleen maar goed als je elke avond leest. Je lichaam raakt er dan ook gewend aan en wordt er ook moe van.

Kan je je goed concentreren als je veel leest?

Ja, vaak wordt er gezegd als je veel leest dat jij je ook goed kan concentreren. Dit zal je ook merken bij andere taken die je doet.

Share:

editor