Na jaren van dominantie van “the Big Three”, Nadal, Federer en Djokovic, lijkt het tijd voor een nieuwe groep tennissers om de prijzen te verdelen. De voorloper hierin is Carlos Alcaraz, die enorm veel wegheeft van een jonge Nadal. Maar, ook spelers als Holger Rune, Jannik Sinner en misschien zelfs wel de Amerikaan Taylor Fritz maken kans om een Grand Slam te pakken. Allemaal enorm spannend natuurlijk, maar ook allemaal niet mogelijk als er geen goede netten op het veld aanwezig waren.

Wat doet een tennisnet?

Het tennisnet is in essentie een scheiding van de twee helften van het veld. Spelers slaan hier elke beurt overheen en proberen het hun tegenstander zo lastig mogelijk te maken. Door dicht naar het net toe te komen, maken ze de hoek voor hun tegenstander kleiner. Maar, pas hierbij op: raak je het net aan, dan gaat het punt naar je tegenstander.

Toch doet een tennisnet meer dan dit. Er zijn zo veel regels aan een tennisnet waar jij je misschien niet bewust van bent. We noemen er een paar!

·      Juiste afmetingen: per veld verschilt de breedte van het tennisnet. Zo is het bij sommige banen mogelijk om langs het net heen te slaan, terwijl dit bij andere zo goed als onmogelijk is. Toch zijn wel alle netten even groot: 0.914m aan net met hierboven een staalkabel die ophoudt op 1.07m.

·      Wit van kleur: is het je wel eens opgevallen dat elk net volledig wit is? Dit is het geval, omdat anders het net slechter zichtbaar is en hierdoor moeilijker te identificeren kan zijn tijdens het duel.

Hoe span je een tennisnet?

Het is misschien wel het grootste discussiepunt onder beheerders van een tennisbaan: hoe strak moet het net zijn. Het gebeurt regelmatig dat tijdens een wedstrijd een speler klaagt over hoe strak of hoe niet strak het net is. Het is vrij essentieel, aangezien een strak net een heel ander effect veroorzaakt dan een zwak net. Staat het net helemaal strak, dan kan de tennisbal hieruit omhoog stuiteren. Staat deze vrij zwak, dan kan de bal vaart verliezen en van het net afvallen, waardoor het voor de tegenspeler zo goed als onmogelijk is om de bal nog te retourneren.

Kies het perfecte net!

Wil jij zeker weten dat jouw tennisbaan beschikt over een net van hoge kwaliteit? Neem dan eens een kijkje op de website van Nettenshop! Hier vind je veel verschillende soorten netten, waaronder netten voor een tennisbaan. 

Share:

administrator