We kunnen er niet omheen draaien: kunst en cultuur is ontzettend belangrijk voor de maatschappij. Het draagt bij aan een persoonlijke ontwikkeling, het brengt mensen bij elkaar en je kunt met kunst jouw persoonlijke mening overbrengen. Toch zijn dit niet de enige voordelen van kunst en cultuur. Hieronder gaan we er nog iets dieper op in.

De economie wordt gestimuleerd

In Nederland wordt kunst en cultuur steeds belangrijker. Ook zijn er een bepaald aantal gemeenten in Nederland waar men veel aandacht besteedt aan kunst en cultuur. Mensen willen hier graag wonen, omdat er simpelweg meer te beleven valt ten opzichte van een gemeente waar de aandacht voor kunst en cultuur nihil is. Omdat mensen willen wonen in een gemeente waar veel te beleven valt, investeren deze gemeenten in bedrijven en woningen en zo gaat het balletje rollen: door kunst en cultuur wordt de economie een stukje meer gestimuleerd. 

Kunst verbindt mensen onderling

Wanneer je kijkt naar een kunstwerk, kan dat emoties naar boven brengen. Je kunt het mooi, ontroerend of indrukwekkend vinden. Wanneer jij samen met iemand deze emotie deelt kan er een verbinding ontstaan. Jullie hebben immers dezelfde interesse waardoor er een interessant gesprek kan ontstaan. Het mooie hiervan is dat je jouw sociale kring kan uitbreiden. Al met al verbindt kunst mensen met elkaar.

Een betere ontwikkeling

Er wordt veel aandacht besteed aan vakken op school als muziek, theater en beeldende vorming. En dat is niet voor niets, want deze creatieve vakken dragen bij aan de ontwikkeling van jongeren. Jongeren kunnen op deze manier hun talenten ontdekken en de waarde van kunst begrijpen. Bovendien vormen jongeren hierdoor een eigen mening en jongeren kunnen zo beter reflecteren op het werk van hunzelf of van een ander. Met andere woorden: het creatieve brein wordt geprikkeld door kunst en cultuur. 

Kunst is er voor iedereen

Er komen steeds meer musea en tentoonstellingen waar men een bezoekje aan kan brengen. Mensen vinden het namelijk steeds belangrijker om even te kunnen ontspannen. Zo kun je bijvoorbeeld een kunstuitleen bezoeken waar Kunstuitleen IQ er een van is. Hier zijn talloze kunstwerken die jij kunt bewonderen, maar het leuke is dat jij deze kunstwerken ook in huis kunt halen. Je kunt namelijk kunst huren voor een vaste prijs per maand. In plaats van het aanschaffen van een kunstwerk kun je de kosten verspreiden. Vervolgens kun je ervoor kiezen om het kunstwerk te kopen of om te ruilen voor een nieuwe. Zo kun je volop genieten van betaalbare kunst

Share:

administrator