Ben je ondernemer en wil jij je verzekeren voor aansprakelijkheid? Dat kan. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte verzekering, ontdek je al snel dat er meerdere mogelijkheden zijn. Naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kom je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering tegen. Sommige ondernemers denken dat dit dezelfde verzekeringen zijn, maar dat is niet het geval. Daarom vertellen wij je hier wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Oorzaak van de schade

Een eerste verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid zit hem in de manier waarop de schade veroorzaakt wordt. Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan ben je verzekerd voor schade die je zelf aanricht, maar ook voor schade die door jouw werknemers, producten of diensten wordt veroorzaakt. Bij beroepsaansprakelijkheid zit de vork anders in de steel, want hiermee ben je verzekerd voor beroepsfouten. Geef je bijvoorbeeld verkeerd advies aan een klant en ontstaat er hierdoor schade? Dan word je hiervoor aansprakelijk gesteld. Als je verzekerd bent voor beroepsaansprakelijkheid, hoef je de kosten niet zelf te vergoeden.

Soort schade dat je aanricht

Wie denkt dat de oorzaak van de schade het enige verschil is tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering, heeft het mis. Deze verzekeringen verschillen namelijk ook van elkaar op het gebied van het soort schade dat je aanricht. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven biedt bijvoorbeeld uitkomst bij materiële schade en letselschade. Indirecte schade die hierdoor ontstaat, wordt niet vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Breid je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan wordt ook vermogensschade vergoed. Je bent dus beter verzekerd als je deze aanvullende verzekering afsluit.

Beroep dat je beoefent

Welk beroep je ook beoefent, iedere ondernemer kan schade veroorzaken bij iemand anders. Daarom is het ook handig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Om te bepalen of je deze verzekering uit moet breiden met beroepsaansprakelijkheid, kijk je naar het beroep dat je beoefent. Ben je vooral bezig met adviseren en/of berekenen? Dan is het verstandig om ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor sommige beroepen is deze aanvullende verzekeringen overigens verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor advocaten, architecten en financieel adviseurs. Als zij een fout maken, kan er namelijk vermogensschade ontstaan. Dankzij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt dit risico beperkt.

Kans op het voorkomen van schade

Het laatste verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid zit hem in de kans op het voorkomen van schade. Omdat de kans op schade afhankelijk is van het beroep dat je beoefent of de branche waarin je actief bent, is dit bij bedrijfsaansprakelijkheid lastig in te schatten.

Share:

administrator