Als je een energiecontract wil afsluiten, kom je erachter dat je de keuze hebt tussen een vast of een variabel energiecontract. Beide contract hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je kiest voor het contract dat het beste bij jouw situatie past. De verschillen tussen beide contracten zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Vaste of variabele tarieven

Als je een energiecontract wil afsluiten, kun je gas en licht vergelijken op basis van prijs en contract. In dat laatste geval kun je kiezen voor een vast of variabel contract. Een vast of variabel energiecontract heeft te maken met de vaste en variabele tarieven. Bij een vast contract heb je een contract waarbij je gedurende de looptijd gebruik kunt maken van een standaardtarief voor gas en energie. Dit kan voordelig zijn, vooral als de prijzen nog weleens willen schommelen. Zo weet je zeker wat je per maand betaalt en kom je niet voor verrassingen te staan.

Bij een variabel contract betaal je variabele tarieven. Dat betekent dat het tarief voor gas en energie gewijzigd kan worden. Je beweegt dus mee met de markt. Zijn de gasprijzen op dit moment laag? Dan is dat gunstig, want dat betekent dat jij ook voor deze lage prijzen betaalt. Aan de ene kant is het ook weer onzeker, want als de prijzen stijgen betaal jij ook automatisch meer. Op dit moment van schrijven worden er alleen maar variabele contracten aangeboden.

2. Onbepaald of bepaalde looptijd

Een vast contract en een variabel contract verschillen ook in de looptijd. Een vast contract heeft een bepaalde looptijd. Vaak is dit een tijd van één, twee of drie jaar. Dat betekent dat je tussentijds dit contract niet kunt stopzetten, maar gewoon het contract moet afmaken. Dat is een nadeel wanneer de energie- en gasprijzen lijken te dalen, want jij zit vast aan jouw contract. Ook kan het natuurlijk een voordeel zijn wanneer de energie- en gasprijzen stijgen, terwijl jij van een standaard en goedkoop tarief kunt profiteren. Je weet namelijk wel waar je aan toe bent en staat niet voor financiële verrassingen.

Je raadt het al: bij een variabel contract heb je een onbepaalde looptijd. Dat betekent dat je op ieder moment jouw contract kunt beëindigen en kunt overstappen naar een andere, goedkopere leverancier. Het vergelijken van energie en overstappen is overigens heel eenvoudig. Het nadeel van een variabel contract is dat de tarieven tussentijds kunnen wijzigen, en je dus niet exact weet wat je maandelijks gaat betalen. 

Share:

administrator