Elektrisch rijden wordt steeds populairder. De overheid heeft bovendien grootse plannen voor de komende jaren. Zo moet vanaf 2030 alle nieuwe verkochte auto’s in ons land elektrisch zijn. Daar wordt Nederland momenteel ook helemaal op ingericht. Het aantal laadpalen is in enkele jaren meer dan verdubbeld. Inmiddels tellen we er ruim 80.000 en komen er elke dag weer nieuwe bij. Toch is elektrisch rijden wel wat anders dan het rijden in een benzine- of dieselauto. Het maken van deze overstap vinden veel mensen dan ook best spannend. Daarom wijden we hier in dit artikel verder over uit en vertellen we je alles wat je moet weten over elektrisch rijden.

Meer dan genoeg oplaadpunten

Veel mensen geven het argument dat ze liever niet telkens op zoek gaan naar een geschikt oplaadpunt. Bang dat er onvoldoende in de buurt aanwezig zijn. Gelukkig is dat niet het geval. Nederland kent inmiddels ongelooflijk veel laadpunten. Zoek je een elektrische laadpaal Amsterdam? Dan heb je keuze uit honderden verschillende plekken. De grote steden zijn goed bedeeld.

Sowieso heeft de elektrische rijder het goed in ons land. Wij behoren tot één van de Europese landen met de meeste faciliteiten voor elektrische rijders en dat zal de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. De angst dat er onvoldoende laadpunten zullen zijn is dus ongegrond. Woon je erg afgelegen en moet je daardoor een stuk rijden om bij een openbare laadpunt te komen? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een privé laadpunt thuis te plaatsen. Dit is enkel mogelijk wanneer je ook over een eigen parkeerplaats beschikt. Heb je deze niet? Dan kun je aan de gemeente vragen naar een openbare laadpunt. Deze mag je niet voor jezelf reserveren, maar maakt wel dat er eentje dichter bij jou in de buurt aanwezig is. De meeste gemeenten werken hier graag aan mee.

Automaat

Heb je altijd handmatig geschakeld? Dan zal het in het begin best wennen zijn om in een automaat te rijden. Elektrische auto’s kunnen niet handmatig geschakeld worden, omdat ze geen versnellingen hebben. Dit is echt wel even anders. Toch brengt het meestal veel rust. Rijden in een automaat is erg prettig omdat je minder handelingen hoeft te verrichten. Zeker met filerijden is het fijn. Het zal waarschijnlijk enkele weken duren voordat je hier echt aan gewend bent, maar waarschijnlijk wil je daarna nooit meer iets anders.

Actieradius van de auto

Als je voor de allereerste keer een elektrische auto gaat kopen, is het belangrijk om van tevoren na te gaan hoeveel je gemiddeld op een dag rijdt. Als dit niet al te veel is, kun je elke auto kopen die je wilt. Rij je wel vaker langere afstanden? Dan is het verstandig om beter op de actieradius van de auto te letten. Dit vertelt hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden. Lukt het je dan om heen en terug zonder op te laden te rijden? Of zal je tussentijds moeten stoppen.

Let op: pin je niet vast op dit nummer, want diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat je alsnog minder kilometer kunt afleggen. 

Share:

administrator